Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Voiko kännykällä havaita eteisvärinän?

Hankin kännykkääni Cardio Signal, jonka pitäisi näyttää eteisvärinä. Kuinka luotettava sovellus on, koska itselläni on tullut eteisvärinäilmoitus 5 kertaa viikon aikana. Sydämeni pitäisi muuten olla kunnossa, verenpainelääkitys on. Voiko laite ilmoittaa myös muut vaarattomat lisälyönnit ym.?

03/03/2022

Hansi

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 5.4.2022

Cardio Signal® on sovellus, jonka voi ladata omaan älypuhelimeen. Käytöstä peritään kuukausimaksu. Sovellus hyödyntää puhelimen liikesensoreita, ja eteisvärinän tunnistaminen onnistuu tällä tekniikalla yllättävän hyvin. Menetelmästä on tehty useita suomalaisia lääketieteellisiä tutkimuksia, joissa on todettu laitteen herkkyyden olevan 95%. Tämä tarkoittaa sitä, että laite tunnistaa lähes varmasti oikein eteisvärinäkohtauksen. Menetelmän ilmoitettu tarkkuus on 96%, eli laite tunnistaa myös normaalin rytmin oikein hyvin. 100% varmaa eteisvärinän tai normaalin rytmin tunnistaminen ei kuitenkaan ole.

Jos laite on kuitenkin ilmoittanut havaitsevansa eteisvärinän viidessä mittauksessa lyhyen ajan sisällä, on varsin todennäköistä, että kysyjällä on oikeasti ollut eteisvärinäkohtauksia.

Eteisvärinä voi olla täysin oireeton, ja ilmaantua rakenteeltaan terveeseen sydämeen. Siihen liittyy kuitenkin yksilöllisellä tavalla aivoverenkierron häiriön riski. Jos tukosriskipisteitä on riittävästi, tarvitaan pysyvä veren hyytymistä estävä lääkitys (antikoagulantti), jolla aivoinfarkti estetään.

Menetelmä on kehitetty tunnistamaan eteisvärinä. Sitä ei käytetä muiden rytmihäiriöiden tai sydänkohtauksen (sydäninfarktin) tunnistamiseen.

05/04/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi