Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Voiko sydän kiihtyä ahdistuksesta?

Hei! Olen 20v mies jolla on diagnosoitu paniikkihäiriö, adhd, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö sekä ocd.

Verenpaineet itsellä on aikalailla ideaalit, joskus ahdistuneena saattaa hiukan kohota, varsinkin jos saa paniikkikohtauksen.

Jotta somaattiset sairaudet voitiin poissulkea tehtiin itselle holter seuranta (24h) sekä sydänultra siskon hypertrofisen kardiomyopatian takia. Nämä olivat normaalit vaikkakin eteislisälyöntejä oli vähän tavanomaista runsaammin. Kardiologi sanoi ilmiötä kuitenkin hyvälaatuiseksi ja valtaosa oli liittynyt öiseen sinusarytmiaan.

Ultrassa sydän oli täysin terve rakenteelta

Muutaman kysymyksen unohdin kysyä itse kardiologilta, jotka itseä vaivaa vaikka tiedän, että vaarallisesta ilmiöstä ei ole kyse.

1. Iltasin kun menen nukkumaan, tunnen sydämmen lyönnit vahvana, syke ei ole korkea vaan ihan normaali leposyke (45-55 arvioisin), onko tämä normaalia vai esim ahdistuksen ja itsetarkkailun syytä?

2. Joka aamu kun herään, syke on korkeimmillaan, holterissakin tämä oli, sinustakykardia noin 150/min, aamukahvin ja tupakoinnin aikaan. Tosin aamukahvin ja tupakan poltan noin 5min nousemisesta.
Tämä saattaa toki olla normaali ilmiö, jota ahdistus voi vielä provosoida mutta itseä vaivaa. Otan usein propralin tähän aamuisin.

Tupakasta sanon, että jahka saan pääkoppani kuntoon, olisi tarkoitus lopettaa se, lääkkeillä jos ei ilman onnistu.

01/09/2021

UteliasLuonne

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.9.2021

Ensimmäisessä kysymyksessä kuvattu tunne vahvoista sydämen lyönneistä on aivan normaalia. Useimmat, jotka ovat jossain vaiheessa elämäänsä ikään kuin ”tulleet tietoisiksi sydämestään” saattavat herkistyä tarkkailemaan ja kuuntelemaan sen toimintaa. Tavallisin tällainen hetki on iltaisin nukkumaan asettuessa, unen tuloa odotellessa. Erityisesti vasemmalla kyljellä makaaminen tuo sydämen hivenen lähemmäksi rintakehää, jolloin lyönnit voi aistia vielä voimakkaampina. Tämä ei ole vaarallista. Tilanteessa täytyy vain pyrkiä ohjaamaan ajatukset jonnekin mukavampiin asioihin.

Toisessa kysymyksessä kuvailtu tilanne kuulostaa myös vaarattomalta. Kun ihminen herää, hänen sympaattinen eli elimistöä kiihdyttävä hermostonsa aktivoituu. Sen seurauksena syke ja myös verenpaine nousevat. Kahvin sisältämä kofeiini, mutta erityisesti tupakan nikotiini voivat myös kiihdyttää sykettä. Kysyjällä onkin aikomuksena lopettaa tupakointi. Tämä on sydämen terveyden kannalta viisas teko.

06/09/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi