Hyppää sisältöön

Toivottavasti ei ole asiaton kysymys. Minulla on ollut yksi sydäntapahtuma (infarkti) 8v sitten. Muiden lääkkeiden lisäksi minulla on Dinit nitrosuihke, joka siis laajentaa verisuonia ja auttaa rintakipukohtauksessa. Minulla ei ole ollut rintakipuja urheillessa, mutta maksimihapenottoa vaativissa juoksuissa esim vuotuinen Cooper-testi, on tullut kuitenkin ns. rajat vastaan perinteisesti eli ”yrjöt meinaa lentää”. Voisiko nitrosuihke parantaa suoritusta ja saako sellaisen ottaa ennen VO max suoritusta? Aine ei ole SUHK kiellettyjen aineiden listalla. Pidempiin suorituksiin en ottaisi, koska lääkkeen käytössä oli maininta nestevajauksesta, jota esim. 10 km kisassa alkaa jo vähän tulla.

23/08/2021

juoksija

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 6.9.2021

Dinit-suihke laajentaa verisuonia koko elimistössä, ja sitä käytetään ensiapulääkkeenä rintakipukohtauksiin. Monissa ohjeissa annetaan lupa ottaa lääke myös ns. ennaltaehkäisevästi ennen liikuntaa, jos liikunnan aikana on esiintynyt sydänperäisiä oireita. Näin liikunta saattaa tuntua helpommalta. Vaikutus ei kuitenkaan perustu lääkkeen suorituskykyä parantaviin vaikutuksiin, vaan lähinnä oireilevan sepelvaltimoahtauman virtauksen helpottumiseen.

Lääkkeestä ei siis ole apua suorituskykyä parantavana valmisteena vaikkapa juoksukilpailussa. Pikemminkin siitä saattaa olla haittaa, kun verisuonten laajeneminen johtaa verenpaineen laskuun.

06/09/2021

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi