Hyppää sisältöön

Olen huolissani sähköautojen turvallisuudesta ja suosituksesta tahdistimen käyttäjän näkökulmasta. Sähkö- ja hybridiautoissa on korkeajännitevirtapiiri, joka huolimattomissa tilanteissa voi aiheuttaa rytmihäiriön jopa terveelle sydämelle. Kun minulle asennettiin tahdistin, kardiologi kehoitti varomaan suoraa sähköiskua sekä välttämään pitkäaikaista oleskelua korkejännitelinjojen alla. Uskallanko harkita sähköauton hankkimista?

31/01/2019

Huolestunut tahdistinpotilas

Vastaus

Anna-Mari Hekkala
Julkaistu 31.1.2019

Voimakkaat sähkömagneettiset kentät voivat vaikuttaa tahdistimen toimintaan. Tällainen kenttä saattaisi syntyä esimerkiksi sähkö- ja voimalinjan välittömään läheisyyteen. Tästä syystä tahdistinpotilaita kehotetaan välttämään oleskelua linjojen alla.

Sähköautot ovat yleistymässä, ja niinpä kysyjän kysymys onkin varsin aiheellinen ja ajankohtainen. Asiaa on maailmalla tutkittukin. Saksalaiset julkaisivat viime vuonna tutkimuksen, johon osallistui yli 100 tahdistinpotilasta. Tutkittuja automerkkejä olivat Tesla, BMV, Nissan ja Volkswagen. Potilaat matkustivat autoissa etuosassa ja takaosassa, sekä suorittivat myös autojen lataamisen. Tutkijat mittasivat sähkömagneettisten kenttien voimakkuuksia ja myös mahdollisia muutoksia tahdistimissa. Lopputulos oli potilaiden kannalta hyvä, eli tahdistimet eivät häiriintyneet. Voimakkain sähkömagneettinen kenttä syntyi latauskaapelin läheisyyteen, mutta tämäkään ei häirinnyt tahdistimien toimintaa.

Myös amerikkalaiset ovat tehneet omia tutkimuksiaan Tesla ja Toyota -merkkisillä autoilla, eikä ongelmia tahdistimien toiminnassa havaittu.

Tämänhetkisen tiedon valossa sähköautojen käyttö näyttäisi olevan turvallista myös tahdistinpotilaille. Ei myöskään ole tiedossa, että sähköautot aiheuttaisivat ihmisille rytmihäiriöitä.

Anna-Mari Hekkala

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset