Hyppää sisältöön

Minulla alkoi lisälyöntisyys sydänlihastulehduksen jälkeen. Lyöntejä tulee levossa ja rasituksen jälkeen. Ultra on normaali, ekg on pysynyt muuttumattomana, veriarvot ovat kunnossa, holterissa jäi kiinni joitakin kymmeniä lisälyöntejä ja kaksi kuplettia. Betasalpaajaa en käytä, koska lisälyönnit eivät sinänsä häiritse ja salpaajat tekevät olostani huonon. Lisälyönnit kuitenkin pelottavat minua. Onko sydämeeni voinut jäädä tulehduksesta vaurio, arpi tai huonosti toimiva kohta, joka aiheuttaa muljahdukset?

Voiko vaurio laajeta tai aiheuttaa myöhemmin vakavampia ongelmia kuten vajaatoimintaa? Miesystäväni äiti väittää, että hänen oma vajaatoimintansa johtuu sydänlihastulehduksen jälkiseurauksista. Olen 25-vuotias, hoikka, perusteve nainen, suvussani on korkeaa verenpainetta, oma verenpaineeni on normaali.

Hilla

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Vastaus on jo kysymyksessä: ultraäänitutkimus on normaali, joten sydämen toimintaa haittaavia arpia ei ole jäänyt. Holter-tutkimuksessakin rytmihäiriöiden määrä on varsin pieni, mikä ei viittaa vakavaan rytmihäiriötaipumukseen, vaikka muljahduksia tuntuisikin. Sydänlihastulehdus-diagnoosin alle mahtuu laaja kirjo sairauksia. Pieni vähemmistö johtaa sairaalahoitoon, sydämen vajaatoimintaan ja jopa pikaiseen sydämensiirtoon. Valtaosa, johon kysyjäkin kuuluu, on ennusteeltaan hyvänlaatuisia.

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset