Hyppää sisältöön

Olen yli 60-vuotias nainen. Ylipainoa on ollut kymmenen vuoden ajan 30 kg. RR aiemmin alhainen aina, viimeiset pari vuotta n.160/98-108, p.73-76. Söin vuoden Losatrexia, ei apua. Tammik. 2015 kerroin lääkärille kovasta hengästymisestä jopa tasamaalla, portaista puhumattakaan. Myös painolta tai puristukselta tuntuvaa kipua keskellä rinnassa on ollut. Yhden kerran vasen käsi kokonaan meni kesken rappujen kiipeämisen tosi kipeäksi, sormetkin. Kipu meni ohi, kun lepäsin. Otettiin EKG, joka siisti. Aloitettiin Losatrix comp 100/12,5 1tabl pvässä->RR laski parina pvänä, mutta nousi sitten korkeaksi ja p. 86. Olo tuntui epämiellyttävältä. Otettiin thorax-röntgen, josta lausunto näin:
”Thorax: Vertailukuvia ei ole käytössä. Sydän on muodoltaan pallomainen ja kooltaan normaalin ylärajoilla. Keuhkoverekkyys ei näytä korostuneelta. Keuhkoparenkyymissä ei näy ajankohtaista patologista. Pleuroissakaan ei ajankohtaista näy, eivätkä pleurat nesteile. Sydänpalleakulmassa on rasvaa. Hilusseudut ja ylämedistinum ovat normaalirajoissa. Aortassa on lievää elongaatiota. Th-rangassa ryhti on oiennut, lieviä degeneratiivisia muutoksia.”
Aloitettiin Bisoprolol 5mg 1 tabl pvässä. Lääkäri epäili sepelvaltimotautia tai sydämen vajaatoimintaa. Kardiomyopatiankin hän mainitsi. Aika kliiniseen rasituskokeeseen on varauksessa. Lääkärin mukaan sydämen uä olisi myös hyvä tehdä, joten hakeudun siihenkin. Beetasalpaajan aloittaminen on helpottanut hengästymistä ja painontunnetta mm. portaita kiivetessäni. On ikään kuin kevyempi olo rinnassa. Hirveä väsymys on ollut tämän viikon, jonka olen lääkitystä käyttänyt. Samaten sormet turvoksissa ja muutenkin turvonnut olo. Kerääkö lääkitys nestettä, vaikka verenpainelääkkeessä on nesteenpoistokin mukana? Koko sairaustilanne tuli tavallaan yllättäen ja säikähdytti. Mieleen nousi kysymys:”Tässäkö päättyivät terveet päivät ja huoleton olo?” Painonpudotuksen olen aloittanut terveesti ja hitaasti. Mitä thorax-lausunnon eri osiot tarkoittavat? Onko aortta pahassa mallissa? Sydänkö siis laajentunut pallomaiseksi jne.?

Huolestunut mummu

Vastaus

Mikko Syvänne
Julkaistu 1.1.2015
Päivitetty 4.6.2018

Suunnitellut jatkotutkimukset (ultraääni ja rasituskoe) ovat aiheellisia ja tuovat lisävalaistusta asiaan. Niitä odotellessa voi jo tiedossa olevan perusteella todeta seuraavaa.

Thoraxkuvassa todettu sydämen muoto sopii johtuvaksi kohonneen verenpaineen vaikutuksesta. Ultraääni on tässä huomattavasti tarkempi. Muuten lausunnossa ei ole oleellista poikkeavaa. Normaali keuhkoverekkyys tarkoittaa sitä, ettei sydämen vajaatoiminnan merkkejä ollut kuvaa otettaessa. Aortan ”elongaatio” on hyvin tavallinen löydös ja sekin verenpaineen vaikutusta. Se ei sinänsä vaadi mitään toimenpiteitä.

Rintakipu ja hengenahdistus rasituksessa voivat johtua sepelvaltimotaudista, mutta niitä esiintyy ilman tätäkin korkean verenpaineen seurauksena, jolloin oireet helpottuvat kun verenpaine saadaan laskemaan. Beetasalpaajan oireita helpottava vaikutus voi johtua pelkästään sen aikaansaamasta verenpaineen laskusta tai sitten siitä, että se vähentää sepelvaltimotaudista johtuvaa sydänlihaksen hapenpuutetta. Rasituskoe ja sen mahdollisesti aiheellistamat lisäselvitykset kertovat, mistä on kyse.

Joka tapauksessa verenpaine on hoidettava tavoitetasolle, omamittauksissa keskimäärin alle 135/85. Losatrix comp ja Bisoprolol ovat jo hyvää hoitoa, niitä voi vielä täydentää kalsiumkanavan salpaajalla, esimerkiksi amlodipiinilla, jos verenpainetavoitetta ei jo käytössä olevalla lääkityksellä saavuteta. Käynnissä oleva laihdutus ja muu elintapahoito ovat tärkeä osa hoitoa. Kysymyksessä mainitut väsymys ja turvonnut olo ovat epämääräisiä oireita, jotka toivottavasti aikaa myöten helpottuvat. Sormien turvotus ei ole sydämen vajaatoiminnan oire.
 

Mikko Syvänne

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset