Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lahja puolisolta aloitti keräilyharrastuksen 

Lahja puolisolta aloitti keräilyharrastuksen 

Yli 500 koristemunan kokoelman kerännyt Rea Harviainen kiittää puolisoaan kiehtovasta harrastuksesta. 

Marja Kytömäki Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 7.3.2019
Päivitetty 17.6.2019
Harviaisen koristemunia on ollut näytteillä mm. kahvilassa. Silloin lattialla on ollut iso korillinen munia, joilla lapset ovat voineet leikkiä.

Rea Harviainen on eläkkeellä oleva uskonnon opettaja, jolla on myös pappisvihkimys. Vaikka muna on tunnettu uuden elämän, hedelmällisyyden ja uudelleensyntymän symboli niin kristityille, kuin myös moniin muihin uskontoihin ja kulttuureihin kuuluvilleammatillinen tausta ei varsinaisesti ollut sysäyksenä koristemunien keräilyharrastukselle 

Tuliaisia ja kiitoslahjoja

Koristemunien kerääminen alkoi 1980-luvun puolivälissä, kun Rea oli saanut lahjaksi kaksi munaa. Ensimmäisen, pienen keltaisen koristemunan Rea sai mieheltään – ehkä tuliaisena joltain matkalta. Toisen, puumunan, toi pari vuotta myöhemmin tuliaisena opettajakollega. Työporukka oli tuolloin kokoontunut Harviaiselle opettajien lakon aikana. Näistä kahdesta munasta keräilyajatus virisi. Nyt munia on pöydillä, hyllyillä, ikkunalaudoilla ja vitriineissä kaikkiaan 511 kappaletta.

– Kaikki eivät ole enää ehjiä, Rea täsmentää. 

Munia on monesta materiaalista, kanan- ja strutsinmunista paperimassasta muovailtuihin ja ristipistopäällysteisiin. Omakotitalon huoneisiin levittäytyvässä näyttelyssä on ainakin narusta, puusta, kivestä, kankaasta, lasista, paperista, muovista, emalista, savesta, keramiikasta, metalleista, pajunkissoista, tuohesta ja steariinista tehtyjä munia.  

koristemunia lautasella

Harrastus ei ole askartelua

Koristemunat eivät ole Realle askarteluharrastus.

– Yhtään en ole itse tehnyt. Ison osan Tapani on tuonut – uusimmat syksyllä Romaniasta. Osa munista on kyllä tuttujen maalaamia. Kokoelmasta löytyy myös tunnettujen taiteilijoiden, kuten Eeva Koivurannan ja Oiva Toikan töitä. 

Maailmalta tuotujen ja tuttujen maalaamien munien lisäksi kokoelmassa on kiitoslahjoja ja kirpputorilöytöjä. Useimmat Rean omat hankinnat ovat peräisin kukkakaupoista ja aikaisemmin myös Afrikka-kaupasta ja Lampukasta.

– Kumpaakaan ei enää ole, Rea harmittelee. 

Puoliso, eläkkeellä oleva seemiläisten kielten professori Tapani Harviainen, on tuonut vuosien mittaan koristemunia eri puolilta maailmaa. Monet Harviaisten koristemunista ovat lähtöisin itäisen Euroopan ortodoksialueilta Tallinnasta, Prahasta, Bratislavasta, Budapestista… Varsovassa on iso käsityökauppa ja Ukrainassa oikein munamuseo. Myös Romaniassa on iso munamuseo. 

koristemunia tuolilla

Esine kertoo kulttuurista

Koristemunien keräilyn myötä Rea on hakenut ja löytänyt paljon tietoa erilaisista tekniikoista, kuten vanhasta japanilaisesta keramiikan raku-polttotekniikasta tai ikivanhasta kuparista muotoiltujen ja emaloitujen cloisonné-esineiden valmistuksesta. 

Ortodoksiperinteessä punaisten pääsiäismunien siunaaminen kuuluu pääsiäisaamun jumalanpalvelukseen ja munia jaetaan kirkkokansalle ”Kristus nousi kuolleista” -tervehdyksen kera. Munan sisällä piilevä elämä symboloi Kristuksen ylösnousemusta ja kuoren punainen väri Kristuksen ristillä vuodattamaa verta. Ortodoksikodeissa pääsiäisaika jatkuu helatorstaihin; koristeelliset munat ja muut pääsiäiskoristeet pidetään esillä Kristuksen taivaaseenastumisen juhlaan saakka.  

Koristeellisen munakaapin on tehnyt Realle syntymäpäivälahjaksi puolison veli Juhani Harviainen.

Koristeellisen munakaapin on tehnyt Realle syntymäpäivälahjaksi puolison veli Juhani Harviainen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi