Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Oleskelu luonnossa vähentää työpaineita ja lisää jaksamista

Oleskelu luonnossa vähentää työpaineita ja lisää jaksamista

Säännöllisyys ja pienetkin ulkoiluhetket arjen lomassa ovat työhyvinvoinnin kannalta merkityksellisiä, tutkija Katriina Hyvönen vakuuttaa. Myös Ann Ojala Luonnonvarakeskuksesta on vakuuttunut, että luonnossa oleskelu on yksi parhaista tavoista rentoutua. Myös virtuaalinen luontotauko työpäivän aikana palauttaa.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 25.9.2019
Syksyinen luonto tarjoaa värien ja tuoksujen kirjon. Kuva: Tiina Eloranta

Puolukat kopsahtelevat ämpärin pohjalle. Sammalpeitto pehmentää askelta. Kallion ja metsän reunalta kun katsoo ja oikein taivuttaa päätään, näkee korkeimpien kuusten latvat. Linnut ovat kaikonneet, syyskuinen metsän hiljaisuus hellii mieltä. Katse hamuaa lisää marjoja ja reittiä, jota kulkea.

Metsässä kulkijan lisäksi tutkijat vakuuttavat, että luonnossa oleskelu, luonnon katselu ja luonnossa liikkuminen tukee ihmisen arkielämää monella tavalla. Luonnossa oleskelu rauhoittaa ja auttaa tunteiden säätelyssä.

Pienetkin ulkoiluhetket ovat merkityksellisiä

Yliopistotutkija Katriina Hyvönen toimii tutkijana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Luonnosta virtaa on tutkimus, jolla yliopiston tutkijaryhmä pyrkii selvittämään omaehtoisen ulkoilun yhteyksiä työhyvinvointiin ja työssä suoriutumiseen.

– Tutkimuksessa havaitsimme, että ne työntekijät, jotka ulkoilevat lähes päivittäin kokevat työhyvinvointinsa paremmaksi, Hyvönen selvittää ja jatkaa: – Erityisesti ne työntekijät, joiden työaikaan kuuluu myös luonnossa ulkoilua, kokivat työhyvinvointinsa parhaimmaksi. Ulkona vietetyllä ajalla ei meidän tutkimuksessa ollut niinkään merkitystä vaan sanoisin, että säännöllisyys ja pienetkin ulkoiluhetket arjen lomassa ovat työhyvinvoinnin kannalta merkityksellisiä.

Yksin luonnossa ulkoilu on yhteydessä myönteisiin tunnetilan muutoksiin, Hyvönen kertoo.

– Ohjatun ryhmän avulla osallistuja voi kuitenkin tulla tietoisemmaksi luonnon hyvinvointivaikutuksista, jakaa omia kokemuksia ja saada tukea ryhmäläisiltä sekä ohjaajalta.

Katriina Hyvönen mainitsee, että ohjatussa ryhmässä luontoulkoiluun liittyviä häiritseviä kokemuksia voi käsitellä ja näin ne voivat vähentyä. Häiritsevät kokemukset voivat liittyä esimerkiksi säätiloihin, pimeyteen, eläimiin ja turvattomuuden kokemuksiin.

Tutkijaryhmä huomasi, että pidemmällä aikavälillä luonnossa liikkuminen vähensi työuupumuksen osa-alueista erityisesti kyynisyyttä.

– Luonnosta virtaa -ryhmään osallistuneilla työntekijöillä kyynistyminen väheni seuranta-ajalla. Selkein tulos oli kuitenkin, että ryhmien aikana myönteiset tunteet lisääntyivät ja kielteiset tunteet vähenivät sekä psykologinen työstä irrottautuminen parani, Hyvönen kertoo ennen ja jälkeen tutkimusta tehtyjen kyselytutkimusten tuloksista.

Virtuaaliluonnosta apua stressistä palautumiseen

Useat tutkimukset osoittavat, että stressaavan kokemuksen jälkeen luonnon katselu auttaa palautumaan stressistä, kertoo tutkija Ann Ojala Luonnonvarakeskuksesta.

– Aina ei pääse luontoon keskellä työpäivää. Silloin avuksi voi tulla nykytekniikka. Virtunature-tutkimuksessa tutkittavat katsoivat kontrolloidusti työnteon jälkeen tauolla luontovideoita, kuuntelivat luonnon ääniä ilman videokuvaa tai istuivat hiljaisessa huoneessa. Tauot alensivat stressitasoa, mutta eniten elvyttäviä ja stressiä alentavia vaikutuksia oli luontovideoilla.

Virtunature-tutkimuksessa osoitettiin, että lyhyt, vain 15 minuuttia kestävällä virtuaaliluontoelämyksellä on vaikutus sekä psykologisin että fysiologisin menetelmin mitattuun elpymiseen ja stressin säätelyyn.

Ann Ojala muistuttaa, että ihmisen työtehokkuus on rajallinen. Virheiden määrä kasvaa ja päätöksenteko kärsii, jos tauot jäävät väliin.

– Jos on kiire ja työpaineet ovat kovia, niin pienetkin tauot auttavat. Muutama kertaa päivässä, kymmenen– viisitoista minuuttia kerrallaan, auttaisi jo palautumaan. Samalla pitää oppia lepäämään ja irrottautumaan tauon aikana työajatuksista. Pieni luontokävely tai luonnossa oleskelu on varmasti yksi parhaista tavoista rentoutua. Luontovideoiden katsominen ja luontoäänien kuuntelu on yksi lisämahdollisuus, erityisesti silloin, jos luontoon pääseminen ei ole työpäivän aikana mahdollista. Kuitenkin jokainen tauko toimii varmasti parhaiten silloin, jos ihminen valitsee itselleen juuri siihen tilanteeseen sopivaan tauon.

Lue myös: Harrastuksena sammalet tuovat löytämisen ja näkemisen riemua ja Työmatkapyöräily tuo liikkumisen iloa

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi