–
Tavoitteena sydänturvallinen Suomi
Sydänturvallisuudella tarkoitetaan sydänpysähdystilanteisiin varautumista maallikkoelvytyksen näkökulmasta. Se muodostuu eritoten ihmisten elvytysosaamisesta sekä mahdollisuudesta saada sydäniskuri eli defibrillaattori käyttöön minuuttien sisällä.
Kuntien ja hyvinvointialueiden sydänturvallisuutta voidaan parantaa lisäämällä sydäniskurien määrää ja saavutettavuutta sekä kohentamalla ihmisten elvytysvalmiutta ensiapukoulutuksissa tai elvytysvalmennuksissa.
Kunta- tai hyvinvointialuepäättäjänä tai -vaikuttajana voit toimia oman alueesi sydänturvallisuuden edistäjänä. Samalla edistät koko Suomen sydänturvallisuutta kohti pohjoismaista tasoa.
Sydänturvallinen Suomi tehdään yhteistyössä
”Sydänturvallisuutta suunnitteleva ja siitä viestivä kunta kannustaa myös alueen yritykset ja yhteisöt mukaan toimimaan sydänturvallisuuden puolesta.
Ota sydänturvallisuus osaksi kuntanne turvallisuussuunnitelmaa ja hyödynnä kehittämistyöstä nopeasti saavutettavat konkreettiset tulokset kuntamarkkinoinnissa.”
Mari Blek-Vehkaluoto
Asiantuntija, elvytys ja riskitekijät
Tavoite 1: Sydäniskurien saavutettavuus pohjoismaiselle tasolle
Sydänliiton yhdessä Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Elvytysneuvoston kanssa hallinnoimassa sydäniskurien paikannus- ja rekisteröintipalvelussa defi.fi:ssä on tällä hetkellä reilut 10 000 rekisteröityä sydäniskuria, kun esimerkiksi Ruotsin ja Tanskan vastaavissa palveluissa on kummassakin noin 20 000 laitetta.
Tavoitteena on, että mahdollisimman monen suomalaisen arki olisi sydänturvallinen ja yhä useammalla olisi mahdollisuus selvitä henkeä uhkaavan sydänpysähdystilanteen kohdatessa.
Pohjoismaisen sydänturvallisuuden tason pyrimme saavuttamaan vuonna 2025.
Ehdotukset kuntapäättäjälle
Tarkista oman kuntasi sydänturvallisuuden taso ja poimi toimenpide-ehdotukset sydänturvallisuutenne tason parantamiseksi.
Ota sydänturvallisuus osaksi kuntanne turvallisuussuunnittelua. Huomioi kuntanne sydänturvallisuutta edistävät yritykset ja yhteisöt ja laajenna yhteistyöverkostoa uusiin kumppaneihin.
Suunnittele sydäniskureiden hankintoja kunnan keskeisiin toimipaikkoihin. Erityisesti niihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon ja toisaalta sinne, minne ensihoidon saapuminen kestää kauan. Hyödynnä sijoittelun suunnittelussa Sydänturvallinen Suomi -verkkopalvelua.
Lisää sydäniskureista ja niiden sijoittelusta Sydänliiton sydäniskuri-sivustolta ja viestintämateriaalia kuntien käyttöön kuvapankista.
Tavoite 2: Elvytys kansalaistaidoksi
Jokaisen tulisi osata elvyttää. Jotta näin voisi olla, suomalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada elvytyssuositusten mukaista elvytysopetusta ikätason mukaisesti ja kerrata sitä vuosittain. Elvytys tulisi saada mukaan myös valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin.
Harjoittelu ja kertaaminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on viestiä säännöllisesti miten sydänpysähdystilanteessa tulee toimia.
Ehdotukset kuntapäättäjälle
Opetuksen järjestäjänä toimii kunta. Varmista elvytysopetuksen toteutuminen peruskouluissa kytkemällä se osaksi paikallista opetussuunnitelmaa.
Hyödynnä kunnan tarjoamia viestintäkanavia elvytysohjeiden jakamiseksi kuntalaisille sekä kunnassa toimiville yrityksille ja yhteisöille. Pyri osaltasi varmistamaan, että kunnan työntekijöillä on mahdollisuus saada ensiapukoulutusta.
Hyödynnä Sydänliiton tuntisuunnitelmavinkkejä eri ikätasojen mukaiseen elvytysopetukseen.