Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Sydänsairauksien tutkimukset / ​LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteys

​LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteys

Terveellisten elintapojen avulla saavutettavan pitkäaikaisen ​LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun seurauksena elinikäinen sydän- ja verisuonitapahtuman riski pienenee jopa 80 prosenttia.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 15.1.2020
Päivitetty 27.1.2020

Iso-Britanniassa selvitettiin maan biopankkiaineiston avulla LDL-kolesterolin ja verenpaineen laskun yhteyttä sydänsairastavuuteen. Mukana oli 400 000 ihmistä. Havaittiin, että jos terveellisten elintapojen avulla saavutetaan pitkäaikainen 1 mmol/l lasku LDL-kolesteroliin ja 10 mmHg:n lasku systoliseen verenpaineeseen, pienenee elinikäinen riski sairastua sydän- ja verenkiertoelinten sairauksiin elämänsä aikana  jopa 80 prosenttia. Ennenaikaisen sydänkuoleman riskiä LDL-kolesterolin ja yläverenpaineen alhaisemman arvot alentavat tutkimuksen mukaan 68 prosenttia. Nämä pienet muutokset voidaan hyvin saavuttaa terveellisillä elintavoilla.

– Koska edut kasaantuvat ajan kuluessa, pienilläkin LDL-kolesterolin ja yläverenpaineen eroilla voi olla suuri vähentävä vaikutus elinikäiseen sydän- ja verisuonitautiriskiin, mikäli arvot pystytään säilyttämään pitkään alhaisina, professori Brian Ference kertoi kardiologien ESC-kongressissa Pariisissa viime syksynä.

– Nämä vähäiset muutokset LDL-kolesterolissa ja yläverenpaineessa ovat samaa luokkaa, kuin mitä voidaan saavuttaa esimerkiksi DASH-ruokavaliolla, professori Ference täsmensi. – Estääksemme vältettävissä olevia uusia sydän- ja verisuonitapahtumia, on syytä kannustaa potilaita minimoimaan riskinsä omaksumalla terveellisiä elintapavalintoja jo varhain ja pitämään yllä näitä elintapoja.

Professori Brian Ference, Cambridge, Iso-Britannia

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi