Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Sepelvaltimotauti ja saunominen

Hei! Olin eilen iltapäivällä pitkästä aikaa saunassa. Kävin löylyssä kaksi kertaa. Olo oli illalla ihan hyvä. Yöllä heräsin sydänoireisiin. Otin orapihlajauutetta, mikä auttaa, jos joskus, tosi harvoin, on esim. voimakasta tykytystä. Kahden tunnin kuluttua heräsin uudelleen. Todella paha raskas tunne sydämessä. Muistin, että joskus samanlaiseen oireeseen on auttanut konjakki. Niin auttoi nytkin. Lapsesta lähtien en ole pitänyt saunomisesta. Muistan, että nuorena olo oli saunan jälkeen seuraavana aamuna jotenkin tokkurainen ja yritin välttää saunomista. Sama tuntemus tuli keski-ikäisenä, kun esim. talvella palellessa otin illalla liian lämpimän suihkun. Mistä tuo sydämen tuntemus voi johtua? Pitääkö siihen hakea apua vai vain välttää saunomista? Sitähän on ollut jo vuosikymmeniä ennen kuin oireeton sepelvaltimotauti kaksi vuotta sitten yllättäen todettiin ja tehtiin ohitusleikkaus. Ohjeissahan sanotaan, että saunomista ei tarvitse ohitusleikkauksen jälkeen jättää. Olen saunonut muutaman kerran. Leikkauksen jälkeen olo on ollut ok. Oireet, joita olen epäillyt sydänperäisiksi, ovatkin olleet basilaarimigreeniä, mikä mm. nostaa minulla verenpainetta ja tuo monenlaisia oireita.

29/12/2019

77 v. nainen

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 30.12.2019

Saunominen ei ole sydänpotilailta kiellettyä. Päinvastoin sillä saattaa olla jopa positiivisia vaikutuksia verenkiertoon, kuten tässä suomalaisten tutkijoiden kirjoituksessa todetaan.

Tuntemukset kuumasta ja kosteasta ilmasta ovat kuitenkin yksilöllistä. Eiväthän kaikki pidä helteisestä säästäkään.

Kertomuksen perusteella ei voi sanoa, mikä yöllisen oireen aiheutti. Tässä vaiheessa olisi varmaankin parasta vain välttää sellaisia toimia, jotka oireen saattavat laukaista. Koska saunominen ei ole mitenkään välttämätöntä, sitä ei tarvitse tehdä, vaikka muiden suomalaisten olisikin joskus vaikea moista ymmärtää.

30/12/2019

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi