Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Ei liikaa, eikä liian vähänkään – kilpirauhasen vajaatoiminnan korvaushoidolla on merkitystä

Kilpirauhashormonilla on monia suoria vaikutuksia sydämen sykkeeseen ja supistuvuuteen. Se vaikuttaa myös valtimoverisuonia verhoaviin endoteelisoluihin. Kilpirauhasen vajaatoiminta on verrattain yleinen sairaus, jonka hoito on päivittäin otettava kilpirauhashormonia sisältävä tablettilääkitys.

Yhdysvaltalaiset tutkijat selvittivät yli 700 000 potilaan hormonilääkityksen tasapainon sydänvaikutuksia. Aineistosta oli havaittu jo aiemmin, että niin liiallinen kuin myös liian vähäinen hormonin saanti altisti eteisvärinälle ja aivoinfarktille. Äskettäin julkaistun raportin mukaan 11 % tutkimusaineiston potilaista menehtyi neljän vuoden seuranta-aikana sydän- ja verisuonisairauksiin. Riski oli selvästi suurempi potilailla, joiden hormonikorvaushoito ei ollut mittausten perusteella viitealueella, verrattuna henkilöihin, joiden tulokset olivat tavoitealueella.

Hormoniannos säädetään yksilöllisesti verikoemittausten perusteella. On tärkeää, että hoidon toteutumista seurataan aika-ajoin toistetuilla mittauksilla. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidosta valmistuu pian myös uusi suomalainen Käypä hoito -suositus.

 

Lue myös Anna-Mari Hekkalan artikkeli Kilpirauhanen ja sydän

Kaulalla sijaitseva pieni rauhanen erittää kilpirauhashormonia, joka vaikuttaa monin tavoin elimistön toimintaan. Sillä on myös paljon vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoomme.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi