Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Kilpirauhanen ja sydän

Kilpirauhanen ja sydän

Kaulalla sijaitseva pieni rauhanen erittää kilpirauhashormonia, joka vaikuttaa monin tavoin elimistön toimintaan. Sillä on myös paljon vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoomme.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 20.12.2019
Päivitetty 27.5.2021
Kuva Anna Kara

Kilpirauhashormoni voimistaa sympaattisen eli elimistöä kiihdyttävän hermoston vaikutuksia sydämessä.

Kilpirauhashormonilla on suoria vaikutuksia sydämen sykkeeseen ja sydänlihaksen supistuvuuteen. Se vaikuttaa myös valtimosuonten sisäpintaa verhoaviin endoteelisoluihin. Hormonitoiminnan epätasapainossa valtimot, jotka supistelevat ja laajenevat normaalisti elimistön tarpeiden mukaan, saattavat jäykistyä. Seurauksena verenpaine ja sydämen työmäärä muuttuvat.

Kilpirauhasen liikatoimintaa kutsutaan hypertyreoosiksi ja vajaatoimintaa hypotyreoosiksi. Näistä viimeksi mainittu eli vajaatoiminta on selvästi yleisempää.

Kilpirauhasen toimintahäiriöiden vaikutukset verenkiertoon voivat olla lieviä tai voimakkaita.

Rauhasen toimintaa tutkitaan mittaamalla TSH (tyreotropiini). TSH hormonia erittyy aivoista, ja sen tehtävä on säädellä varsinaisen kilpirauhashormonin erittymistä kilpirauhasesta.

Lisäksi usein mitataan itse kilpirauhashormoni T4v (tyroksiini).

Kilpirauhasen liikatoiminnan vaikutukset sydämeen

Kilpirauhasen liikatoiminnassa kilpirauhasta käskyttävän TSH-hormonin arvo on matala, ja kilpirauhashormoni T4v on koholla.

Kilpirauhasen liikatoiminnan merkit ovat usein kenties voimakkaimpia juuri sydämessä ja verenkierrossa. Tavallisin oire on sykkeen kiihtyminen ja rytmihäiriöt.

Lue lisää: Kilpirauhasen liikatoiminta ja sydän

Kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutukset sydämeen

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhasta käskyttävän TSH-hormonin arvo on korkea, kun kilpirauhasta yritetään saada toimimaan tehokkaammin. Itse kilpirauhashormoni T4v on kuitenkin matala.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan vaikutukset verenkiertoon ovat lievempiä ja vaikeammin havaittavia. Joskus voikin olla vaikeata erottaa, milloin esimerkiksi väsymysoire on seurausta kilpirauhasen vajaatoiminnasta, sydänoireista tai normaalista vireystilan vaihtelusta.

Lue lisää: Kilpirauhasen vajaatoiminta ja sydän

Erityishuomioita lääkehoidosta

Kun todetaan kilpirauhasen vajaatoiminta, tarvitaan hormonikorvaushoitoa. Se on varsin yksinkertaista toteuttaa ottamalla päivittäin kilpirauhashormonitabletti (tyroksiini). Sydän- ja verisuonisairauksia sairastavilla ja iäkkäillä kilpirauhashormonihoito pitää kuitenkin aloittaa varoen. Tämä tarkoittaa sitä, että alkuun käytetään pientä annosta ja sitä nostetaan vasta viikkojen kuluessa sopivaan ylläpitoannokseen. Esimerkiksi sepelvaltimotautia sairastavalle aloitusannos voi olla vain 25 mikrog päivässä tai vähemmänkin, kun ylläpitoannos on tavallisesti noin 100 mikrog päivässä.

Amiodaroni (Cordarone®) on rytmihäiriölääke, jota käytetään monien erilaisten rytmihäiriöiden hoitoon. Lääke on tehokas, mutta sen käyttöön liittyy myös haittoja, joista kilpirauhasongelmat ovat tavallisimpia. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi kehittyä jopa 30 prosentille lääkkeen käyttäjistä ja pieni osa voi saada vastakkaisen reaktion, kilpirauhasen liikatoiminnan. Siksi kilpirauhashormoneja seurataan tarkoin tämän hoidon aikana, yleensä 3 kk:n välein. Toimintahäiriö voi kestää jopa vuoden ajan lääkkeen lopettamisen jälkeen ja usein tarvitaan myös rauhasen vajaa- tai liikatoiminnan hoitoja.

Kilpirauhashormonia voi löytyä oudoista tuotteista. Tapausesimerkkinä kerron nuoresta miehestä, joka tilasi Venäjältä ”lisäravinnetta” parantamaan kuntosaliharjoitteiden tuloksia. Seuraukseni oli kilpirauhasen liikatoimintaa muistuttavia oireita ja sydämen eteisvärinä. Kun potilas uskalsi kertoa kardiologille käyttämästään valmisteesta, huomattiin että tuote sisälsi monen muun osan lisäksi myös kilpirauhashormonia. Oireet väistyivät, kun potilas lopetti tuotteen käytön.

Oikeata kilpirauhashormonihoitoa voidaan tietyissä tilanteissa joutua käyttämään normaalia suurempia annoksi. Näin tehdään erityisesti hoidetun kilpirauhassyövän jälkeen, jolloin rauhasta kiihdyttävä TSH-hormoni halutaan pitää matalalla tasolla lääkityksen avulla. Myös tähän tilanteeseen voi liittyä rytmihäiriön, erityisesti eteisvärinän vaara.

Millaisissa sydämeen liittyvissä tilanteissa kannattaa selvittää kilpirauhasen toimintaa?

  • Aina rytmihäiriöpotilailla, erityisesti eteisvärinäpotilailla.
  • Kun todetaan kohonnut LDL-kolesteroli.
  • Amiodaronia (Cordarone®) käyttävällä potilaalla 3 kk:n välein.
  • Nuorella henkilöllä, jolla todetaan kohonnut verenpaine ilman muuta ilmeistä syytä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi