Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Miksi niin monet asiat vaikuttavat Marevan-lääkkeeseen?

Olen 43-vuotias nainen ja syönyt Marevania nyt kolme vuotta. Olen aktiivinen oman hoitoni suhteen ja omaan oman mittarin INR-arvon seuraamiseen. Luen paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mutta en ole löytänyt seuraaviin kysymyksiin yksiselitteisiä vastauksia. Haluaisin mahdollisimman tarkasti ymmärtää ja tietää asiasta, iso osa tiedosta on hyvin ympäripyöreää tyyliin ”toisilla käyttäytyy näin, toisilla toisin”.

Jos INR-arvo heittelehtii, mutta pysyy kuitenkin suurin piirtein viitearvoissa, kuinka suuri riski tällöin on saada tulppa tai verenvuoto? Eli voinko olla rauhallinen, vaikka arvo ei ole aina sama vaan jotakin väliltä 2.5 – 3.8? INR-arvoni kuitenkin heittelehtii ja on harvoin sama, vaikka pyrin elämään olosuhteisiin ja elämäntilanteeseeni nähden mahdollisimman tasapainoista elämää. Syön tasaisin välein, samalla tavalla säännöllisesti pitäen K-vitamiinin saannin mahdollisimman vakiona. En käytä alkoholia. Minulla on mitraalitekoläppä.

En halua vastausta, ”tärkeää olisi saada pysymään tasaisena”. Tiedän tämän, mutta entä jos se saman arvon pysyminen ei vain onnistu runsaasta vihreiden syömisestä, Excel-taulukoista ja finellistä ja kellonaikataululla syömisestä huolimatta?

– Miksi vatsatauti, flunssa tms. herkästi vaikuttaa INR-arvoon, vaikka ruokarytmin ja vihreiden saamisen pyrkisi pitämään tuolloinkin tasaisena?
– Kuinka C-vitamiini vaikuttaa INR-arvoon? Itselläni se näyttää sitä nostavan. Miksi näin?
– Miksi veren hyytyminen on yksilöllistä? Minulle on kerrottu, että kiitä vanhempiasi heittelehtivistä ja herkästä reakoivista INR-arvoista. Myös stressi tuntuu vaikuttavan arvoa kohottavasti. Haluaisin ymmärtää tästä prosessista lisää oppiakseni oman verenhyytymiseni toimintaa. Jos elän iäkkääksi, on kuitenkin aika monta vuotta edessä. Tai mistä voisin lukea lisätietoa (olen lukenut kaikki Sydänliiton oppaat, verkosta löytyvän materiaalin jne.) Onko olemassa tutkimuksia, joissa asiasta kerrottaisiin tarkemmin?

23/05/2022

Katimarja

Vastaus

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 13.6.2022

Alkuun perustietoa kysymyksessä kerrotusta lääkkeestä, sitten vastauksia esitettyihin kysymyksiin.

Varfariini (Marevan®) on veren hyytymistä hidastava lääke, joka on ollut käytössä jo 1960-luvulta. Viime vuosina lääkkeen käyttö on vähentynyt, koska on saatu muita helpompia vaihtoehtoisia lääkkeitä. Potilailla, joilla on mekaaninen tekoläppä, Marevan säilyy edelleen ainoana vaihtoehtona. Lääkkeen tarkoitus on estää verihyytymän syntyminen tekoläpän rakenteisiin. Jos sellainen pääsisi syntymään, se pysäyttäisi tekoläpän normaalin toiminnan nopeasti.

Veren hyytyminen on erittäin monimutkainen prosessi, johon vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Esimerkkeinä voi mainita veressä kiertävät verihiutaleet, sekä maksan valmistamat monet hyytymistekijät. Marevan-lääke vaikuttaa maksassa kaikkiin sellaisiin hyytymistekijöihin, joiden valmistuksessa tarvitaan K-vitamiinia. Lääke estää K-vitamiinin vaikutuksen ja siksi hyytymistekijöitä ei muodostu. Myös ravinnosta saatava K-vitamiini vaikuttaa lopputulokseen, eli hyytymistasoon. Marevan-lääkkeen vaikutusta seurataan verestä mitattavalla INR-arvolla (International Normalized Ratio). Tuloksen perusteella säädetään annostusta, joka on jokaisella potilaalla yksilöllinen.

INR-tulos ei ole juuri koskaan identtinen edelliseen mittaukseen nähden, eikä sen tarvitsekaan olla. Eri sairaustiloissa saattaa olla erilaisia INR-tavoitteita. Eteisvärinäpotilailla tavoite on yleensä välillä 2,0-3,0. Mekaanisen tekoläpän tilanteessa tavoite on tavallisesti 2,5-3,5. Tason alittaminen (tekoläppäpotilailla alle 2,5) on vaarallisempaa kuin tason ylittäminen (yli 3,5). Alhaisten arvojen seurauksena syntyy veren hyytymisvaara, korkeiden arvojen seurauksen verenvuotoriski. Suositusarvojen ylittyessä vuotoriski lisääntyy kuitenkin loivemmin, eli esim. arvo 4,0 ei merkittävästi lisää riskiä arvoon 3,5 verrattuna. Kysymyksessä kuvattu vaihtelutaso 2,5-3,8 on oikein sopiva, ja näillä tasoilla voi tekoläppäpotilas olla rauhallisin mielin.

Marevan-lääkkeen lopulliseen tehoon vaikuttaa paitsi ruuan K-vitamiini, myös tekijät, jotka vaikuttavat itse lääkkeen poistumiseen elimistöstä. Stressi on yksi tällainen tekijä, joka voi hidastaa lääkkeen poistumaa, jolloin lääkevaikutus lisääntyy, ja INR-arvot saattavat nousta.

Akuutti sairastuminen, kuten vatsatauti, flunssa tai mitä tahansa kuumetauti voi myös voimistaa lääkkeen vaikutuksia. Silloin INR-arvot nousevat, vaikka ruokavalio eli K-vitamiinin saati olisi pysynyt vakiona.

C-vitamiini ei yleensä ole ongelma Marevanin käyttäjillä, mutta on maailmalla kuvattu harvinaisia tapauksia, joissa erittäin suuret annokset ovat saattaneet vaikuttaa lääkkeen tehoon. Mekanismi on mahdollinen lääkkeen tehon heikentyminen.

Veren hyytymistä varten on ihmisillä verenkierrossa pääosin samanlaiset elementit. On kuitenkin periytyviä poikkeamia, jotka saattavat altistaa verihyytymälle tai toisinpäin, verenvuodolle. Lisäksi tapahtuu runsaasti hienosäätöä, eli pienet sisäiset tekijät (kuten infektio) tai ulkoiset tekijät (kuten tupakointi) muuttavat järjestystä tilapäisesti tai pidempiaikaisesti, yleensä hyytymän syntymisen suuntaan. Marevan-lääkkeen suhteen asiaa sotkee vielä yksilöllinen lääkepoistuma. Henkilöillä, joilla elintavat pysyvät vakioina, lääkityksen tasapaino löytyy kyllä. Lisää tietoa veren hyytymisestä voi etsiä englanninkielisiltä sivustoilta esimerkiksi hakusanalla ”blood clotting process”.

 

13/06/2022

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi