Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Suomalaiset syövät vähemmän sokeria ja enemmän kuitua

Suomalaiset syövät vähemmän sokeria ja enemmän kuitua

Suomalaisten ravitsemuksessa on tapahtunut sekä hyviä että huonoja muutoksia viimeisten viiden vuoden aikana, paljastaa uusi FinTerveys-tutkimus.

Tuija Pusa, Emma Hindsberg
Julkaistu 21.4.2018
Päivitetty 27.2.2019
Kuva Johannes Romppanen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan esimerkiksi yli 30-vuotiaiden sokerin saanti on kääntynyt laskuun, tyydyttyneiden rasvojen ja suolan saanti pysynyt ennallaan ja kuidun saanti lisääntynyt.

Juuri julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa saadaan edelleen liikaa, vaikka kasvu onkin pysähtynyt. Naiset syövät aikaisempaa enemmän pehmeitä rasvoja. Naisten kolesterolitasot ovatkin hiukan laskeneet, mutta miehillä muutosta ei havaittu. Hiilihydraatteja saadaan suositukseen nähden liian vähän. Sokerin käyttö on kääntynyt laskuun, ja se on tällä hetkellä suositusten mukaista. Kuidun saanti on hiukan lisääntynyt, mutta ei vielä suosituksen tasolle. Kasviksia syödään edelleen liian vähän. Tuoreita kasviksia käyttää päivittäin vain noin joka viides nainen ja joka kymmenes mies. Keskimäärin naiset syövät tarpeeksi hedelmiä, mutta kasvisten käyttöä olisi varaa lisätä. Miehet syövät liian vähän sekä kasviksia että hedelmiä. Tämä olisi helposti korjattavissa lisäämällä kourallinen kasviksia tai hedelmiä parilla aterialla päivässä. Päivittäinen suositus on 5–6 oman käden kourallista. Jo yhden kourallisen lisääminen on askel oikeaan suuntaan.

Ravintolisien käyttö on yleistymässä. FinTerveys 2017 -raportissa todetaan, että yli puolet suomalaisista käyttää ravintolisiä. Kuitenkin myös ne, jotka eivät käytä ravintolisiä, saavat riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita. Naisten folaatin, raudan ja D-vitamiinin saanti jää hiukan suosituksista. Miehillä ainoastaan folaatin saanti alittaa suosituksen. Jodin saanti on viime raportista kääntynyt nousuun. Tutkijoiden mukaan tähän vaikuttaa jodioidun suolan laaja käyttöönotto elintarviketeollisuudessa Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kannanoton seurauksena. Jodin saannin korjautuminen väestötasolla näin lyhyessä ajassa on hyvä esimerkki siitä, miten onnistunut yhteistyö ja nopea reagointi voi näkyä väestötasolla jo parin vuoden kuluessa.

Suolaa suomalaiset ovat kauan käyttäneet liikaa, eikä suurta muutosta näy. Naisilla suolan saanti on jopa hiukan lisääntynyt, miehillä saanti on pysynyt samana tai kääntynyt loivaan laskuun.

FinTerveys-tutkimukseen osallistui reilu 10 000 suomalaista eri puolilta Suomea. Raportissa käsiteltiin yli 30-vuotiaiden tuloksia.

Suomalaisten ruokavalioissa on paljon hyvää, mutta parantamisen varaa on edelleen suolan, tyydyttyneen rasvan ja energian saannin kohdalla. Näihin asioihin kuluttaja pystyy itse vaikuttamaan valitsemalla Sydänmerkki-tuotteita. Ne ohjaavat eri tuoteryhmissä parempiin valintoihin rasvan laadun, kuidun, suolan ja sokerin suhteen. Pienenkin muutoksen tekeminen parempaan on pidemmän ajan kuluessa hyvin merkittävä terveydelle.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi