Hyppää sisältöön
Etusivu / Lehdistötiedote / TAVOITTEENA SAVUTON SUOMI 2030 – Sydänliitto ja GSK Consumer Healthcare Finland kampanjoivat yhteistyössä

TAVOITTEENA SAVUTON SUOMI 2030 – Sydänliitto ja GSK Consumer Healthcare Finland kampanjoivat yhteistyössä

Sydänliitto ja GSK Consumer Healthcare Finland kampanjoivat yhteistyössä. Molempien tavoitteena on lisätä ymmärrystä tupakoinnin riskeistä ja tukea sen lopettamisessa. Samalla kerätään ymmärrystä tupakoinnin lopettamisen syistä. Yhteiskampanjointi ”28 päivää ilman” alkoi helmikuun alusta. GSK tekee yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa myös muissa Pohjoismaissa.

Julkaistu 2.2.2022
Päivitetty 22.3.2022

Sydänliitto ja GSK Consumer Healthcare Finland kampanjoivat yhteistyössä. Molempien tavoitteena on lisätä ymmärrystä tupakoinnin riskeistä ja tukea sen lopettamisessa. Samalla kerätään ymmärrystä tupakoinnin lopettamisen syistä. Yhteiskampanjointi ”28 päivää ilman” alkoi helmikuun alusta. GSK tekee yhteistyötä potilasjärjestöjen kanssa myös muissa Pohjoismaissa.

Tupakoinnin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista lähes kolmannes johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Suomessa tupakointiin liittyvät sairaudet aiheuttavat noin 5 000 kuolemaa vuosittain. Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, koska nikotiini aiheuttaa riippuvuutta muuttamalla aivojen toimintaa. Tupakoivista 60 % ilmoittaa haluavansa lopettaa ja lopettamista on vakavasti yrittänyt noin 40 %.

Lopettamispäätös vaatii pitkäjänteisyyttä sekä tukea läheisiltä ja vertaisilta. Tutkimuksen pohjalta kampanjoinnin pääviesti on, että mahdollisuus lopettaa viisinkertaistuu, kun henkilö on 28 päivää tupakoimatta*.

Sydänliiton Savon Sydänpiiri on kehittänyt nikotiiniriippuvuudesta vieroittautumisen tueksi 28 päivää ilman -tukitapaamisia, jotka ovat kaikille avoimia. Tukitapaamisia ohjaavat koulutetut toimijat. Tupakoinnin lopettamisen tueksi järjestetään myös verkkoluento, jonka pitää HUSin keuhkosairauksien erikoislääkäri ja ylilääkäri Heikki Ekroos.

– Tupakka on erittäin suuri sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Kun noin joka toinen tupakoitsija kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin aiheuttamaan sairauteen, on sydän- ja verisuonitautien osuus näistä noin puolet, sanoo Suomen Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

– Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Monet vaurioista palautuvat tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kuitenkaan jo syntyneet valtimon kovettumat eivät palaudu, jatkaa Hekkala.

Yhteistyötahot jakavat näkemyksen siitä, että kansanterveydellisesti tupakoinnilla on merkittävä vaikutus terveydenhuollon kustannuksiin. Tietoa lisäämällä ehkäistään ennalta kehittyviä sairauksia ja pystytään vähentämään suoria vaikutuksia terveydenhuoltoon.

– Yhteistyömme Sydänliiton kanssa mahdollistaa ymmärryksen lisäämisen tupakoinnin terveysvaikutuksista. Tupakoinnin lopettaminen ehkäisee vakavia sairauksia ja vaikuttaa näin terveydenhuollon kantokykyyn. Yksilötasolla elämänlaatu paranee, sanoo Head of Channel and Customer Marketing Teija Shivnan GSK Consumer Healthcaresta.

 

Lisätietoja:

Sydänliitto

Anna-Mari Hekkala

Suomen Sydänliiton ylilääkäri

puh. +358 50 434 4244

anna-mari.hekkala@sydanliitto.fi

GSK Consumer Healthcare

Barbara Powell

Communications Manager, EMEA

puh. +46 709 526 725

barbara.x.powell@gsk.com

Kampanjasivun osoite: sydan.fi/28paivaailman

 

02/2022, PM-FI-NICOT-22-00007

*) Tutkimuslähde:

* Asruf, Iliaz & Houtenbos, Laura. (2018). Stoptober: an effective way for smokers to quit for 28 days, with five times more chance to stop permanently. Tobacco Induced Diseases. 16. 10.18332/tid/84246.

Sydänliitto

Sydänliitto edistää suomalaisten terveyttä ja tukee sairastuneita. Toimimme monipuolisesti niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Olemme noin 60 000 jäsenen sydänyhteisö, joka on järjestäytynyt 205 paikalliseen sydänyhdistykseen, 15 alueelliseen sydänpiiriin ja kolmeen valtakunnalliseen järjestöön (Sydänlapset ja -aikuiset ry, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat SYKE ry ja Karpatiat ry).

GSK Consumer Healthcare

GSK Consumer Healthcare on tiedelähtöinen maailmanlaajuinen terveysyritys. Johtava Consumer Healthcare -liiketoimintamme yhdistää luotettavan tieteen ja ihmisten ymmärtämisen luodaksemme innovatiivisia jokapäiväisen terveydenhuollon tuotemerkkejä, joihin kuluttajat luottavat ja joita asiantuntijat suosittelevat sekä suunterveyden, kivunlievityksen, flunssa- ja allergiaoireiden että vitamiinien, kivennäisaineiden ja lisäravinteiden saralla. Tuotemerkkimme valikoimaan kuuluvat Nicotinell, Sensodyne, Voltaren, Panadol, Otrivin ja Multi-tabs. Lisätietoja saat nettisivuiltamme www.gsk.com.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi