Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydän.fi  / Säästöt eivät saa vaarantaa potilasturvallisuutta

Henkilökunnan osaamisen takaaminen on edellytys sydänpotilaiden hyvälle hoidolle, kirjoittavat Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat ry:n puheenjohtaja Arto Kärkkäinen.

Helsingin Sanomat kertoi HUSin suunnitelmista siirtää sydänkirurgian teho-osasto Meilahdessa osaksi toista yksikköä (15.9.). Olemme suuresti huolissamme siitä, että esitetyt yhdistämissuunnitelmat vaarantaisivat potilasturvallisuuden. Erikoistuneen osaamisen heikkenemiseen johtavat suunnitelmat ovat jo saaneet useat hoitajat jättämään sydänkirurgian. Moni harkitsee lähtöä.

Henkilökunnan osaamisen takaaminen on edellytys sydänpotilaiden hyvälle hoidolle. Kaikki sydän- ja keuhkosiirrot tehdään Husissa. Sydänkirurgia ja elinsiirtoihin liittyvä hoito vaatii erityisosaamista. Sairaanhoitajien osalta tarvittavan osaamisen saavuttaminen vaatii vähintään vuoden käytännön hoitotyötä kokeneemman kollegan ohjauksessa.

Yksiköiden yhdistäminen Meilahdessa murentaisi näitä erityisosaamisen varmistavia rakenteita. Ymmärrämme tarpeen tasapainottaa taloutta, mutta sitä ei voi tehdä elintärkeästä hoidosta tinkimällä.

 

Anna-Mari Hekkala

ylilääkäri, Suomen Sydänliitto ry

Arto Kärkkäinen

puheenjohtaja, Sydän- ja keuhkosiirrokkaat ry

 

Kirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Sanomissa 28.9.2023.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi