Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Väärän kissan päivä – muistoja dementian sumuverhon takaa

Väärän kissan päivä – muistoja dementian sumuverhon takaa

Olemmeko vain muistojemme summa vai onko elämä meidän oma? Pasi Ilmari Jääskeläisen romaani Väärän kissan päivä kokoaa raiteiltaan suistunutta päivää ja muistojen palapeliä.

Tiina Eloranta
Julkaistu 22.11.2017
Päivitetty 28.5.2018
Pasi Ilmari Jääskeläinen

Älyllinen toiminta perustuu muistiin. Ilman muistia elämänhistoriamme jää vajavaiseksi ja identiteettimme hukkuu. Etenevät muistisairaudet rappeuttavat aivoja ja heikentävät toimintakykyä.

Väärän kissan päivässä Pasi Ilmari Jääskeläinen heittää lukijan etääntyneiden suhteiden ja muistisairauden sokkeloihin, toimintakyvyn muutokseen.

Kaarnan äiti, kansainvälisen uran tehnyt psykoterapeutti Alice, on viettänyt jo vuosia dementian sumuverhossa. Nyt hän tekee kuolemaa ja näin suistaa poikansa päivän kulun raiteiltaan.

Marrasvirran kaupungin vuotuinen syysjuhla saa väen tungeksimaan kaduille. Kaarnan suunniteltuun iltaan kuuluu Keskuspuiston juhlatilaisuus ja hänen vaimonsa Minervan iltaan Stasi-näyttelyn avajaiset. Kun Kaarna päättää leikkiä kellonpysäytysleikkiä ja nostaa kellon nupin ylös, kuolleetkin heräävät henkiin ja elämä repeytyy useammalle aikatasolle.

Jääskeläisen romaanissa tarina kulkee fantasian ja maagisen realistisen maailman välillä. Lukijan on syytä pysyä valppaana, sillä tarinaan mahtuu monta mutkaa ja monta kissaa.

”Hyppään tarinani kyydistä mutta suuni jatkaa ja kertomus etenee jonkin matkaa ilman minua kuin hitaasti pysähtyvä juna.”

 

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä. Atena 2017

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi