<
Vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä -seminaari
Lihavuuden pelko, leimaava lihavuuspuhe ja lihavuuden stigman tuomat vaikutukset näkyvät yhteiskunnassamme niin lasten, nuorten kuin aikuisten käsityksissä ja käyttäytymisessä. Lihavuuden stigma vaikuttaa siihen, miten yhteiskunnassa puhutaan lihavuudesta, miten sitä hoidetaan ja miten lihavia ihmisiä kohdellaan.
Vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä -seminaarissa tarkastellaan henkilön painoon liittyviä puhetapoja vastuullisuuden eri näkökulmista. Lisäksi tilaisuudessa esitellään toimintatapoja, joilla haitallisia käytäntöjä voidaan vähentää.
Kohti eettistä ja vastuullista painopuhetta -hankkeen policy brief on luettavissa Valtioneuvoston Tieto käyttöön -sivuilta.
Tilaisuudessa on puhumassa päättäjiä, aiheen eturivin tutkijoita ja Kohti eettisempää ja vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä -hankkeen edustajia.
Tallenne Vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä -seminaarista 18.1.2023
Tilaisuudessamme oli käytössä turvallisen tilan periaatteet.
Lisätietoja seminaarista terhi.koivumaki@sydanliitto.fi
Ohjelma
Tilaisuuden juontaa kotitaloustieteen yliopistonlehtori Sanna Talvia | Ohjelma alkaa kohdasta 14:30
09.30-09.40 Tilaisuuden avaus | Ohjausryhmän varapuheenjohtaja Sirpa Sarlio, Sosiaali- ja terveysministeriö | Tallenne alkaen kohta 16:44
09.40-09.55 Miksi lihavuudesta on niin vaikea puhua? | Terveyssosiologian professori Piia Jallinoja, Tampereen yliopisto | Tallenne alkaen kohta 22:54 | Lataa esitys
09.55-10.10 Lihavuuden stigma | Liikuntasosiologian apulaisprofessori Hannele Harjunen, Jyväskylän yliopisto | Tallenne alkaen kohta 33:15 | Lataa esitys
10.10-10.55 Paneelikeskustelu: Lihavuuden stigman vähentämisen keinot ja mahdollisuudet yhteiskunnassa | Tallenne alkaen kohta 51:50
Panelistit:
- Ulla Järvi, toimittaja ja terveysviestinnän tutkija
- Anna Kontula, kansanedustaja
- Pauli Kiuru, kansanedustaja
- Hannele Harjunen, Jyväskylän yliopiston liikuntasosiologian apulaisprofessori
10.55-11.00 Tilaisuuden päätössanat | Hankkeen ohjausryhmän jäsen, Riitta Aejmelaeus, Valtionvarainministeriö | Tallenne alkaen kohta 1:41:00
”Lihavuuden stigma on noussut viime aikoina usein julkiseen keskusteluun. Aiheesta on nostettu esiin erilaisia epäkohtia ja stigman poistamiseksi on mietitty erilaisia ratkaisuja.
Keinot ja ratkaisut hakevat kuitenkin vielä yhteisymmärrystä. Asioiden edistäminen edellyttää valmiutta oppia ja ymmärtää sekä rohkeutta ja halua tarkastella myös omia arvoja ja asenteita. Tarvitaan lisää vuoropuhelua vastakkainasettelun sijaan ja pohdintaa, mitä kukin voi omassa roolissaan asian eteen tehdä.
Seminaarimme tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden olla etulinjassa kuulemassa, keskustelemassa sekä käynnistämässä tarvittavaa muutosta kohti eettisempää painopuhetta ja käytäntöjä.”
Terhi Koivumäki, hankevastaava, Sydänliitto
Valtioneuvoston rahoittama hanke seminaarin taustalla
Vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä -seminaari on osa Sydänliiton, Jyväskylän yliopiston ja Syömishäiriöliiton toteuttamaa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan ”Kohti eettisempää ja vastuullisempaa painopuhetta ja käytäntöjä” -hanketta. Hankkeessa etsitään ratkaisuja siihen, miten lihavuuden stigmaa voidaan yhteiskunnassa vähentää.
Kielteisellä painopuheella ja epätarkoituksenmukaisilla käytänteillä on kulttuurisesti ja sosiaalisesti laajakantoiset seuraukset. Vain tutkimuksella ja avoimella vuorovaikutuksella voimme lisätä ymmärrystä lihavuuden stigmasta ja muuttaa kehollisuuteen liittyviä puhetapoja sekä käytäntöjä yhä vastuullisemmiksi.
Miksi lihavuuden stigman vähentäminen ja vastuullisen painopuheen lisääminen on tärkeää ja meidän kaikkien tehtävä?
Yhdenvertaisuus. Yhteiskunnassamme on vielä paljon tehtävää, jotta ihminen ei tule syrjityksi kokonsa vuoksi esimerkiksi työelämässä, terveydenhuollossa tai muissa yhteiskunnan toiminnoissa.
Sanoitus ja viestintä. Lihavuudesta viestittäessä painopiste tulee siirtää yksilön vastuuttamisesta yhteiskunnallisiin tekijöihin. Vastuulliset sana- ja kuvavalinnat ovat olennainen osa lihavuuden stigman vähentämistä sekä vastuullisen painopuheen lisäämistä.
Arvot ja asenteet. Jokainen ääneen lausuttu tai julkikirjoitettu sana muovaa asenteita ja arvoja lihavuudesta. Aina kun puhutaan lihavuudesta, puhumme lihavista ihmisistä.
Päätökset. Tiedon ja koulutuksen lisääminen, mahdollisuus kehittyä ja saada tilaa asioiden edistämiseen. Rakenteiden muutokset edellyttävät päätöksiä, joilla nämä mahdollistetaan.