Hyppää sisältöön
Etusivu / Elvytys / Kohti entistä parempaa sydänturvallisuutta

Kohti entistä parempaa sydänturvallisuutta

Joka päivä vähintään kahdeksan suomalaisen sydän pysähtyy yllättäen. Se voi tapahtua missä ja kenelle vaan. Silloin apua on saatava minuuteissa ja siksi ensimmäisellä paikallaolijalla on parhaat mahdollisuudet auttaa.

Kuvaoikeudet: Sydänturva

Jos elvytys ja sydäniskurin käyttö päästään aloittamaan alle viiden minuutin kuluessa sydänpysähdyksestä, selviytymismahdollisuudet moninkertaistuvat. Vastaavasti mahdollisuudet vähenevät 10 % minuutissa, jos elvytystä ei aloiteta.

Vaikka sydänpysähdystilanteet tapahtuvat aina yllättäen, niihin voidaan kuitenkin varautua ja tätä varautumista kutsutaan sydänturvallisuudeksi. Se muodostuu elvytysrohkeudesta ja mahdollisuudesta saada sydäniskuri käyttöön minuuttien sisällä.

Sydänturvallisuus Suomessa

Sydänturvallisuuden parantamiseksi on tehty paljon hyviä asioita. Sydänliiton ylläpitämästä sydäniskurien rekisteristä ja paikannuspalvelusta, defi.fi:stä, löytyy jo yli 11 000 sydäniskuria. Lähimmät sydäniskurit voi paikantaa myös 112 Suomi -sovelluksesta, johon tiedot siirtyvät defi.fi-palvelusta.

Suomalaisten tietoisuus sydänturvallisuudesta on selvästi parantunut viime vuosien aikana. Entistä useammin saamme tietää elvytystilanteista, joissa sydänpysähdyksen saaneen henki on pelastunut maallikkoelvytyksen ja sydäniskurin käytön ansiosta.

Nämä ovat signaaleja siitä, että hyvä ja pitkäjänteinen työ sydänturvallisuuden parantamiseksi tuottaa tulosta. Kehitettävää kuitenkin riittää edelleen.

Sydänliiton ja Sydänturvan yhteinen tavoite

Sydänliiton ja Sydänturvan yhteisenä tavoitteena on luoda Suomesta vuosi vuodelta sydänturvallisempi. Olemme jo maailman onnellisin kansa, joten eikö Suomi voisi tulevaisuudessa olla myös sydänturvallisin paikka elää?

Sydäniskurien helppo löydettävyys hädän hetkellä on lähes yhtä tärkeässä roolissa kuin se, että niitä on riittävän tiheästi sijoiteltuna. Sydäniskureita tarvitaan sekä vilkkaissa kaupunkien keskustoissa että harvaan asutuissa taajamissa.

Kannustammekin niin taloyhtiöitä, paikallisyhdistyksiä kuin yrityksiä hankkimaan sydäniskurin. Samalla kun parannatte omien asukkaidenne, jäsenienne ja henkilöstönne sydänturvallisuutta, niin lisäätte sydänturvallisuutta koko lähiyhteisöllenne. Kertokaa hankinnastanne paikallisesti ja muistakaa rekisteröidä laite, jotta kuka tahansa voi löytää laitteen hädän hetkellä.

Pelastetaan yhdessä elämä!

Juhlavuoden yhteistyö paremman sydänturvallisuuden eteen

70-vuotiasta Sydänliittoa juhlitaan kampanjalla! Sydänturva ja Sydänliitto yhdistävät voimansa parantaakseen sydänturvallisuutta ja vahvistaakseen ihmisten rohkeutta käyttää sydäniskuria sydänpysähdyksen sattuessa.

Kampanja kattaa 3 pääkohtaa:

1. Sydänpiirien, -alueiden ja -yhdistysten tukeminen harjoitussydäniskureilla:

Sydänturva lahjoittaa 7 kpl ZOLL AED 3 harjoituslaitetta elvytysharjoituksia varten

2. Defi.fi-rekisterin tukeminen:

70 euron lahjoitus jokaisesta Sydänturva-verkkokaupasta vuoden 2025 aikana myydystä sydäniskurista rekisterin toimintaan.

3. Käyttökoulutus sydäniskurin ostajille:

Sydänturvan verkkokaupassa on mahdollisuus varata ilmainen 30 minuutin käyttökoulutus juhlavuoden kampanjan aikana.

Tutustu tarkemmin kampanjaan

Sydänturva

Sydanturva.fi on palveleva verkkokauppa ja sieltä löytyy laaja valikoima maallikkokäytön sydäniskureita ja tarvikkeita. Tutustu laitteisiin ja kysy lisää osoitteessa sydanturva.fi.

Mikä on sydäniskuri

  • Sydäniskuri on sama kuin defibrillaattori, deffa, defi tai AED
  • Sydäniskuri on ainoa laite, jonka avulla voi pelastaa sydänpysähdyspotilaan hengen antamalla potilaalle sydämen rytmiä korjaavan iskun.
  • Sydäniskuria saa ja voi käyttää kuka vaan. Se ohjaa elvyttäjää elvytyksen aikana, eikä sillä voi vahingoittaa ketään.
  • Sydänpysähdystilanteessa soita 112, aloita elvytys ja käytä sydäniskuria, jos sellainen on lähistöllä saatavilla.
  • 112 Suomi -sovellus paikantaa lähimmän sydäniskurin. Tiedot sovellukseen siirtyvät Sydänliiton ylläpitämästä defi.fi-palvelusta.

Lue lisää: Mikä on sydäniskuri? – Sydänliitto

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi