Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Älä laihduta, seniori!

Älä laihduta, seniori!

Ravitsemustaso vaikuttaa oleellisesti ikäihmisen terveyteen, toimintakykyyn ja kotona selviytymiseen. Laihtuminen, lihaskato ja vajaaravitsemus ovat ikääntyneillä ylipainoa huomattavasti yleisempiä ongelmia. Vanhuksen pieni ylipaino ei ole vaarallista – päinvastoin.

Tarja Kivimäki
Julkaistu 18.1.2018
Päivitetty 31.7.2019
Kuva: Jarno Hämäläinen

Ikäihmisen painoindeksin olisi hyvä olla 24:n ja 30:n välillä. Vaikka lihavuus keski-iässä lisää monien sairauksien ja toiminnanvajeiden riskiä, vanhuusiällä lievästi ylipainoiset ovat keskimäärin terveimpiä. Miksi ikäihmisen on sitten parempi olla vähän lihava kuin liian hoikka, Helsingin yliopiston tutkijatohtori Mikko Björkman?

– Kun on seurattu painoindeksin merkitystä kuoleman tai sairastavuuden riskiin on havaittu, että iäkkäimmillä alipaino lisää sitä.

Usein iän myötä tulee sairauksia tai muita tiloja, jotka saattavat lisätä ravinnon tarvetta. Hoidot ja jotkut lääkitykset lisäävät proteiinin hajoamista. Jos tulee jokin ylimääräinen ongelma, kuten lonkkamurtuma tai virtsatietulehdus, ravinnon saanti ja ruokahalu romahtaa, ja potilas laihtuu. Ellei elimistössä ole yhtään rasvavarastoja, tulee helpommin ongelmia ja aliravitsemusta.

Hoikkuus ei sinänsä ole vaarallista, vaan painon lasku. Se kertoo siitä, että energiaa saadaan ravinnosta liian vähän. Erityisesti proteiinin ja D-vitamiinin saanti jää vanhuksilla usein vähäiseksi.

Björkman ei kuitenkaan suosittele, että hoikka yli 65-vuotias alkaisi lihottaa itseään, ellei paino ole pudonnut tahattomasti nopeasti. Myös suuret painonvaihtelut elämän aikana lisäävät sairastumisriskiä. Jos tulee hitautta, heikkoutta ja uupumusta, lihominen voi olla hyväksi. Jos vanha ihminen laihtuu tai laihduttaa, menetetään aina myös lihasta.

Ihmiset ikääntyvät hyvin eri tahtia, ja elintasomaissa entistä myöhemmin.

– 65-vuotiaat ovat pääsääntöisesti virkeitä, matkustavia ja golfaavia ihmisiä, eivät vanhuksia, toteaa Björkman. 70-vuotiaatkin ovat pääsääntöisesti vielä hyvinvoivia. 80 vuoden ikä on taitekohta, jolloin ihminen itsekin alkaa kokea itsensä vanhaksi.

Osalla ikääntyneistä proteiinin ja muiden ravintoaineiden saannin on todettu olevan vähäistä. Proteiinin puute on yleistä erityisesti naisilla. Energian kulutus ja ravinnonsaanti vähenee, kun liikkuminen vähenee ja lihasmassan määrä pienenee. Ravintoaineiden tarve sen sijaan ei pienene, ja D-vitamiinilisä on tarpeen. Säännöllinen painon tarkkailu on hyvä tapa seurata ravitsemustilaa.

Riittävä nesteen saanti on aineenvaihdunnalle ja fysiologisille toiminnoille välttämätöntä. Vettä tulisi juoda vähintään litra päivässä, ruokajuomien lisäksi.

Syö mitä haluat, seniori!

Ikääntyneen olisi parempi syödä mitä tahansa, mikä hänelle maistuu, kuin olla syömättä. Erityisesti silloin, jos hänellä on painon tai toimintakyvyn laskua, sanoo Björkman. Iäkkäälläkin kaiken lähtökohtana on ruokavalion monipuolisuus ja värikkyys: lihaa ja kalaa, maitotuotteita, reippaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä viljaa. Ja jos mieli tekee, vaikka sitä voita ja sokeriakin.

Monella seniorilla on useita sairauksia, joihin jokaiseen liittyy jokin ravitsemussuositus. Silloin saatetaan mennä liiankin tiukkoihin rajoituksiin, jolloin kiellettyjen ruokien lista voi olla pitkä. Björkman sanoo uskovansa kieltolistoihin huonosti.

Yleensä vanhalle ihmiselle ei ruoka yksinkertaisesti maistu. Iän myötä nälän tuntemus muuttuu ja lääkitykset heikentävät makuaistia ja aiheuttavat pahoinvointia. Liikunnan ja ulkoilun vähäisyys vähentää ruokahalua entisestään.

– Liikunnalla on lisäksi lukuisia muita terveysvaikutuksia. Se on olennaisen tärkeä osa vanhusten hyvinvointia.

Lisäproteiinin hyödyt epäselviä

Proteiinin tarve ei vähene ikääntyessä, päinvastoin. Se on 1,2–1,4 grammaa painokiloa kohden eli 70-kiloinen tarvitsee proteiinia 85 grammaa päivässä.

Porvoossa tutkittiin 2012–2014 lihaskatopotilaita lumekontrolloidussa tutkimuksessa vuoden ajan. Osa sai säännöllisesti proteiinijuomaa, osa lumejuomaa, osa ei mitään.

Vuoden seurannassa lisäproteiinin hyödyt näyttivät yllättäen olevan vähäisiä. Aiemmin on tutkittu proteiinin vaikutusta lihaskatoon, ja silloin oli voitu osoittaa hyötyjä.

Proteiinijuomat saattavat aiheuttaa myös vatsavaivoja.

– Proteiinijuomaa ei voi suositella rutiininomaisesti kaikille ikääntyneille, vaan kohdentaa se erityisesti lihaskadosta kärsiville, summaa Björkman.

– Jos paino on laskenut ja ruokahalu vähentynyt, proteiinijuomat voivat olla hyvä lisälähde. Jos paino lähtee putoamaan, voi taustalla olla muutakin, jonka syy pitäisi selvittää.

Kaupoista saa proteiinivalmisteita, lisäravinteita, jotka ovat erityisesti kuntoilijoiden suosiossa. Täydennysvalmisteita saa apteekeista, ne ovat energiapitoisempia ja tarkoitettu vajaaravitsemuksen hoitoon.

Omille senioripotilailleen Björkmanin yleisresepti on proteiinipitoinen, monipuolinen ruokavalio sekä 20 mikrogrammaa D-vitamiinia purkista ympäri vuoden – vitamiini tunnetaan luuston ylläpitäjänä, mutta sen puute voi johtaa myös lihaskatoon. Monelle on yllätys, että ravintoneuvonnassa liikkeelle ei lähdetäkään salaatinlehdellä vaan kinkulla; toki myös kalaa, munaa ja palkokasveja unohtamatta, maidon lisäksi. Lisäksi tarvittaessa monivitamiinia purkista.

Voimaa ruuasta

Ikääntyneiden omat ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 2010. Niiden mukaan ikääntyneiden ravitsemus tulisi arvioida säännöllisesti ja ravitsemushoidon avulla turvata riittävä energian ja ravintoaineiden saanti.

Gerontologinen ravitsemus Gery ry toteuttaa parhaillaan RAY:n tukemaa Voimaa ruuastaprojektia, jota johtaa yhdistyksen äiti, ETT Merja Suominen. Yhdistys perustettiin kaksi vuotta sitten. Suominen työskenteli aiemmin Vanhustyön Keskusliitossa ravitsemuksen asiantuntijana sekä Suomen muistiasiantuntijoissa.

– Gery toimii ikääntyneiden hyvinvoinnin edistämiseksi ravitsemuksen, liikunnan ja sosiaalisen toiminnan avulla.

Voimaa ruuasta -projektin kohderyhmänä ovat kotona asuvat yli 60-vuotiaat; käytännössä painopiste on selvästi iäkkäimmissä. Tavoitteena on viedä ravitsemusohjausta ja -hoitoa kotona asuville ja muistisairaille. Parhaillaan on menossa ravitsemusohjauskokeilu Oulunkylän kuntoutussairaalasta kotiutuville. Projekti julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää lehteä, joka on sähköisenä vapaasti luettavissa netissä. Jäsenille se lähetetään postitse ja levitetään myös yhteistyökumppaneiden kautta. Yhdistys on tuottanut myös materiaalia ravitsemuksesta.

Voimaa ruuasta -sivustoa kehitetään kohderyhmälle eli ikääntyneille. Gery järjestää koulutusta ja luentoja ikääntyneiden hyvästä ravitsemuksesta sekä senioreille että ammattilaisille.

Tarja Kivimäki 18.1.2016

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi