Hyppää sisältöön

20 vuoden jatkoaikaa kannatti juhlia

Kun Markku Valkeavuori kutsui läheisensä hyvien salaattiruokien ääreen 16. elokuuta klo 16.16., oli syytä juhlia. Tasan 20 vuotta aikaisemmin, vuonna 1993, Riihimäen aluehälytyskeskus oli saanut hälytyksen huoltoaseman bensamittarin viereen kaatuneesta miehestä, joka on tajuton eikä hengitä.

Julkaistu 13.2.2014
Päivitetty 28.5.2018
Markku Valkeavuori

Kammiovärinää ehti kulua melkein kahdeksan minuuttia, ennen kuin sinusrytmi oli kohdallaan. Apu oli kuitenkin kolmessa minuutissa paikalla ja Riihimäen palomiehet oli juuri koulutettu defibrillaattorin käyttäjiksi. Monien tutkimusten jälkeen todettiin neljän viikon kuluttua, että kolme sepelvaltimoa on tukossa ja tarvitaan ohitusleikkaus. Tapahtunut oli melkoinen sokki 42-vuotiaalle ”täysin terveelle miehelle”.

– Muistan niin hyvin, kun varjoainekuvauksen jälkeen pelkäsin kuolevani ja itkin vuolaasti. Tampereen yliopistollisen sairaalan osasto 5 b:n apulaisosastonhoitaja toi lisää nenäliinoja koska kyynelten tulo ei meinannut loppua. Kokeneemmat huonekaverit lohduttivat, että älä hätäile: nythän syy on löytynyt ja sinulla on mahdollisuus saada apua, kun tiedetään mikä sinua vaivaa! Valkeavuori kertoo.

– Toivuinkin vielä kahdeksitoista vuodeksi työelämään, jonka jälkeen olen ollut osatyökyvyttömyyseläkkeellä seitsemän vuotta. Elämä on ollut yhtä juhlaa, jota pienet vastoinkäymiset eivät nujerra. Siksi oli tunne, että voisimme olla illan yhdessä omaisten ja ystävien kanssa. Eihän voi sanoin kuvata sitä tunnetta, joka valtaa mielen neljän lapsenlapsen ja muiden rakkaiden ympärillä. Aika kuluu nopeasti ja tapahtumat ovat muistoja vain. Kuitenkin niiden ympärille on hyvä palata. Lauloimme pienessä kuorossa Jaakko Löytyn hengellisen laulun:”Hän antoi meille tämän kaiken”!

 

 

 

Lue seuraavaksi

Haku

Löytynyt 0 tulokset