6 parasta proteiinin lähdettä
Liikkuja, laihduttaja ja seniori lataavat lautaselleen proteiinia. Mitä laadukkaampaa se on, sitä vähemmän sitä tarvitaan.
1.
Maitotaloustuotteet sisältävät maitoproteiineja, jotka muodostuvat kaseiini- ja heraproteiineista. Heraproteiini sekä imeytyy että tuo kylläisyydentunteen nopeasti, ja sillä on tutkimuksissa parannettu tehokkaasti ikäihmisten kehon koostumusta. Sydän kiittää, kun valitsee maitotuotteet vähärasvaisina tai rasvattomina. Heran BV 104, tavallisen maidon BV 91. Useimmat maitotuotteet sisältävät pelkkää kaseiinia, BV 77.
2.
Kala on leusiini-aminohapon lähde, mutta lisäksi siitä saa D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja. Se ehkäisee yhdessä täysjyväviljan ja pehmeiden rasvojen kanssa matala-asteista tulehdusta, joka on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. BV 82.
3.
Kananmuna pitää kylläisenä pitkään. Sydän- ja verisuonitautien riskiryhmäläiset nauttivat siitä vain valkuaisen keltuaisen haitallisen rasvakoostumuksen vuoksi. BV 100.
4.
Liha, kana ja kalkkuna ovat hyviä proteiininlähteitä, mutta lihavalmisteiden runsaalla käytöllä on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin osittain niiden rasvaisuuden vuoksi. Siipikarjan liha on rasvakoostumukseltaan punaista parempaa. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan yhden päivittäisen punaisen liha-annoksen korvaaminen pähkinöillä vähensi naisten sydän- ja verisuonitautiriskiä 30 % ja korvaaminen kalalla 24 %. BV 80.
5.
Pähkinät sisältävät proteiinin lisäksi runsaasti veren rasva-arvoihin hyvällä tapaa vaikuttavia rasvoja. Niissä on myös edullisesti sydänterveyteen vaikuttavia fytokemikaaleja. BV on samaa luokkaa kuin viljoilla eli 60-70.
6.
Palkokasvit, kuten pavut ja herneet sisältävät eläinproteiiniin verrattuna vähän aminohappoja, mutta palkokasveista esimerkiksi soijan proteiinikoostumus on erinomainen. Runsaalla soijan käytöllä saattaa olla veren LDL-kolesterolia alentava vaikutus. Soijan BV 74.
Lähde: Taru Schoderus ja Jan Verho: Protaus – Liikkujan proteiinipainotteinen ruokavalio. Gummerus 2013.