Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kirjat / Alma! koostuu pienistä tarinoista

Alma! koostuu pienistä tarinoista

Vuoden 2016 Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon sai Hanna Weselius teoksellaan Alma! Alma Mahler oli itävaltalainen säveltäjä ja taiteilija, joka tunnetaan ennen kaikkea useista avioliitoistaan. Näistä kuuluisin oli avioliitto säveltäjä Gustav Mahlerin kanssa. Tosin Alma ja Gustav Mahlerin avioitumisen ehtona oli, että Alma luopuisi omasta säveltäjänurastaan.

Tuula Vuolle-Selki
Julkaistu 31.3.2017
Päivitetty 28.5.2018
Kuvassa Hanna Weselius Kuva: Carl Bergman

Kirjan monikerroksisuutta lisäävät eri aikatasot, vaikka aika ei teoksessa ole merkityksellinen – ihminen on. Teos sisältää useita pieniä tarinoita. Aino on kahden tyttärensä kanssa kipuileva kuvataiteilija, joka pelkää menettävänsä luovuutensa arjen ja taloudellisen ahdingon keskellä. Alma Mahlerin elämä kaksikymmentä vuotta vanhemman säveltäjäneron kanssa ei ollut helppoa. Tyttären kuolema syöksi Alman masennukseen ja avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin. Gustav Mahler tunsi katumusta siitä, että oli riistänyt vaimoltaan säveltämisen.

Ainon ja hänen lastensa asioita ajava lakimies ryhtyy taisteluun naisten ainaista alistamista vastaan. Alma Mahler sopii tähän tarkoitukseen hyvin. Lakinainen, jonka nimeä ei paljasteta, paheksuu miehiin menevää Almaa. Henkilögalleriaa täydentää suomalainen, sensaatiolehdistössä ryvetetty yökerhotanssija, jota sosiaalisessa mediassa julmasti solvataan. Aino puolestaan ahdistuu Nigerian kadonneiden koulutyttöjen tapauksesta ja netin naisraivosta.

Ensivaikutelmaltaan näyttää siltä, että Hanna Weselius kuvaa kirjassaan hyväksikäytettyä naista. Näin yksioikoinen tarina ei kuitenkaan ole. Kyse on ihmisyydestä ja samalla kuvaus julmuudesta, joka on muuttanut muotoaan, mutta ei ole hävinnyt minnekään.

Lukemiskokemuksena kirja on kiehtova ja vaatii keskittymistä. Alma! on rakennettu taitavasti pienistä paloista. Kieli on kaunista. Kirja loppuu yllättäen ja lukija jää kaipaamaan jatkoa. Alma! on tiivis paketti. Elämäkerta kirja ei siis missään tapauksessa ole.

Hanna Weselius: Alma! WSOY, 2016. 207 sivua.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi