Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Apteekissa tarjolla myös yleislääkärin digipalvelut

Apteekissa tarjolla myös yleislääkärin digipalvelut

Lavian kunnan palvelut kehittyvät, kun apteekki tarjoaa myös yleislääkärin digipalveluja.

Tarja Jansson
Julkaistu 8.1.2019
Päivitetty 9.5.2019
Maritta Setälä (vas.) poikkesi asioimassa apteekissa lokakuun tapahtumapäivänä. Häntä palvelemassa farmaseutti Mirva Ohvo, apteekkari Anne Lehtonen, Kankaanpään sydänyhdistyksen lavialainen jäsen Leena Varheenmaa ja sydänyhdistyksen sihteeri Pirjo Kerola.

Lavian Apteekin palvelut ovat ottaneet suuren harppauksen eteenpäin viime joulukuussa remmiin astuneen apteekkari Anne Lehtosen myötä.
Lokakuisena keskiviikkona apteekki tarjosi asiakkailleen kahvit ja kahvittelun lomassa oli mahdollista tutustua apteekin palveluihin.

Konsultti Irina Aaltonen esitteli Pharmac Finland OY:n annosjakelua. Annosjakelupalvelu sisältää myös resptien ajantasaisuudesta huolehtimisen. Palvelu on mahdollista laitoksille sekä myös kotona asuville korvausta vastaan. Annosjakelussa lääkkeet ovat pienissä pusseissa omassa boksissaan. Pusseihin on merkitty lääkkeen ottopäivä ja -aika.

– Annosjakelun piirissä on Suomessa tällä hetkellä noin 50 000 asiakasta, joista Pharmacilla noin 21 000. Vuotuisen lääkehukan on Suomessa arvioitu olevan tällä hetkellä 100 miljoonaa euroa, suurin osa hävikistä kuuluu Kela-korvattaviin lääkkeisiin. Annosjakelussa lääkehävikki pienenee, kun lääkkeet tulevat apteekista kahden viikon välein, kertoo Irina Aaltonen.

Kankaanpään sydänyhdistyksen sihteeri, sairaanhoitaja Pirjo Kerola ja lavialainen lähihoitaja Leena Varheenmaa olivat yhdistyksensä puolesta mittaamassa asiakkaiden verenpainetta ja esittelemässä havainnollisesti erilaisten ruokarasvojen koostumusta.

Apteekkari Anne Lehtonen kertoi lääkkeiden kotiinkuljetuksesta, joka otettiin Lavian apteekissa ja sen sivuapteekissa Kiikoisissa käyttöön syyskuun alussa. Näin niillä asiakkailla, jotka eivät syystä tai toisesta pääse itse asioimaan apteekissa, on mahdollisuus saada lääkkeet ja muut apteekkituotteet kahtena päivänä viikossa kotiin tuotuna. Säännölliset toimitusajat ovat maanantai- ja torstai-iltapäivinä.

Apteekissa digiyhteys lääkäriin

Uusimpana palveluna apteekissa on lokakuun puolivälistä ollut lääkärin digitaalinen palvelupiste, jossa yleislääkäriin saa tällä hetkellä digiyhteyden maanantaista keskiviikkoon kello 9–16. Doctagon Pihlajalinnalta hankittu palvelu on laajenemassa lähiaikoina joka arkipäivälle.
Digitaalinen palvelupiste on apteekin perähuoneessa, missä yleislääkäri ja potilas näkevät toisensa ja voivat keskustella rauhassa tietokoneen välityksellä. Lääkäri määrää tarvittaessa lääkkeet sähköisellä reseptillä.

Anne Lehtosen mielestä digilääkäri ei kuitenkaan korvaa vakinaisen lääkärin vastaanottoa terveyskeskuksessa.

– Digilääkärin palvelu sopii parhaiten äkillisiin tarpeisiin. Pitkäaikaissairaat tarvitsevat terveyskeskuksen säännöllistä palvelua. Toivottavasti kaupunki pystyy jatkossa tarjoamaan Laviassa enemmän lääkärin vastaanottoaikoja kuin tällä hetkellä, jolloin niitä on saatavissa vain muutama tunti keskiviikkoisin, sanoo Anne Lehtonen.
Lavian apteekki on uudistunut myös sisätiloiltaan, asiakaspalvelussa on kiinnitetty huomiota palvelun yksityisyyteen uuden palvelutiskin ansiosta ja vuoroaan odottavilla on mahdollisuus istua mukavassa jugend-tyylisessä sohvaryhmässä.

Yli satavuotiaan Lavian apteekin palveluhistoriassa on siirrytty vuoden sisällä huomattavasti asiakaslähtöisempään suuntaan. Pienessä kylässä kaukana keskustan palveluista hyvät apteekkipalvelut ovat tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi