Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Digilaite sydämen asialla

Digilaite sydämen asialla

Terveyttä edistäviä sovelluksia löytyy koko joukko. Poimimme esiin kiinnostavimpia.

Jukka Sundholm
Julkaistu 2.6.2016
Päivitetty 4.9.2018
Terveyssovellukset Sydämen testissä.

Digilaitteen sovellus ei itsessään tee ihmeitä, mutta sitä voi käyttää apuna ja tukena sydänterveyteen liittyen. Sovelluksia on maksutta tai pientä maksua vastaan saatavilla lukuisia, osa laadukkaita ja lääkärien johdolla tehtyjä. Ne toimivat älypuhelimissa ja tablet-laitteissa.

Sovelluksella tiedon saaminen omasta terveydentilasta on entistä helpompaa ja itsen tarkkailun avulla voi huomata ensivaiheen ongelman ajoissa. Sovellukset keräävät automaattisesti tietoa, josta voi olla apua. Lisäksi tieto rauhoittaa ja ohjaa toimimaan oikein.

Laajimmillaan sovellukseen voi kerätä kaikki omat terveystietonsa ruokavaliosta unipäiväkirjaan ja liikuntaseurantaan.

Sports Tracker seuraa jälkiäsi

Suosittu suomalainen liikuntasovellus toimii yllyttäjänä ja motivoijana. Siinä urheilun voi ottaa vain seurantana ja kilpailuna oman itsen kanssa. Käyttöön koukuttavat kokemuksien jako, muiden löytäminen ja kartta. Kartan avulla voit löytää muita lähistöllä liikkujia ja vaikkapa jakaa sauvakävelyreittisi.

Lisäksi ST ylläpitää liikunnan ryhtiä. Päivittäiseksi kävelylenkiksi ei voi kuvitella viittä kilometriä, jos puhelimen GPS-vastaanotin kertoo ohjelman lokiin neljä. Ihminen voi huijata, satelliittiperustainen mittaus ei sitä tee.

Moodil-ääni rauhoittaa

Puhelin- ja tietokoneohjelma Moodil pyrkii tarjoamaan jokaiselle jotakin. Tavoitteena on saada levollisuutta luonnon äänistä.

Lukuisten tutkimusten mukaan luonnon äänien kuuntelulla on löydetty yhteys esimerkiksi verenpaineen laskuun, ahdistuksen vähentymiseen ja stressin pienenemiseen. Yhtä lailla Moodilia voi käyttää palautumiseen esimerkiksi rasittavan ajomatkan jälkeen.

Moodil on ainut ohjelma, jossa voi valita erityyppisiä ääniä samasta ryhmästä. Esimerkiksi sateen eri variaatioita on viisi, joista jokainen sopii eri tunnelmaan. Muita ääni ovat esimerkiksi puro, linnut, tuuli, tuli, meri, askeleet ja metsä. Äänistä voi tallentaa omat suosikkilistansa ja niitä voi miksata keskenään. Voi vaikkapa laittaa soimaan ranskalaiset korot keskivahvassa sateessa.

Tyypillisimmin käyttäjäkunta hyödyntää Moodil.comia nukahtamiseen, opiskeluun keskittymiseen, rauhoittumiseen, joogaamiseen, työntekoon ja stressistä palautumiseen.

Moodilin luonnon äänten vietäväksi pääsee tietokoneen, älypuhelimen tai tablet-laitteen avulla.

Kokeilukäytössä huomio kiinnittyi audioiden laatuun. Kaikki soiva on ensiluokkaisesti tuotettua. Kokeilepa vaikkapa satakielen laulun ja puron solinan yhdistelmää. Puhelinsovellus (iOS ja Android) maksaa 1,23 €; käyttö tietokoneen selaimella on maksutonta.

Heart Rate

Heart Rate mittaa pulssin käyttämällä puhelimen kameraa ja led-valoa. Kokeilussa saadut lukemat varmennettiin hyvälaatuisella verenpainepainemittarilla. Puhelinsovelluksen lukemat olivat samat kuin verenpainemittarin kertoma pulssi.

Verenpainepäiväkirja

Suomenkielinen Verenpainepäiväkirja on tarkoitettu verenpaineen monipuoliseen seurantaan. Ohjelma on havainnollinen ja esitysgrafiikaltaan selkeä. Siitä on tiettyihin mittarimalleihin saatavissa suora langaton tiedonsiirtoyhteys. Samaan ohjelmaan on maksutta saatavissa Unipäiväkirja-liitäke.

Hae sovelluskaupastasi

Kokeillut sovellukset toimivat Android-käyttöjärjestelmässä. Windows Phonen tai Applen iOS:n käyttäjät voivat sovelluskaupasta löytää samat tai ainakin hyvin lähellä olevat sovellukset.

Kokeile näitäkin:

  • Lifesum, elämäntaparemontti tavoitteellisesti
  • Apple Health, terveyssovellusten paketti (iOS)
  • ASCVD Risk Estimator, sepelvaltimotaudin riskianalysaattori

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi