Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Teatteri, elokuvat ja sarjat / Viimeinen loma on matka pitkään parisuhteeseen

Viimeinen loma on matka pitkään parisuhteeseen

Komedialla maustettu road movie Viimeinen loma kuljettaa katsojan päähenkilöidensä elämän iloihin ja suruihin, kohti vääjäämätöntä päätepistettään.

Kirsi Airos, koordinaattori, kurssit ja koulutukset
Julkaistu 10.4.2018
Päivitetty 5.6.2019
Vanhat konkarinäyttelijät Helen Mirren ja Donald Sutherland nähdään Viimeisen loman pääosissa.

Tunne: Muutos.

Amerikkalainen elokuva Viimeinen loma perustuu Michael Zadoorianin romaaniin. Elokuvan on ohjannut italialainen Paolo Virzi ja se kertoo Ellan ja Johnin viimeisestä seikkailusta aina Yhdysvaltain pohjoisesta osasta maan eteläisimpään kärkeen saakka.

Ella ja John ovat vanhempi pariskunta, joka on harrastanut lomamatkoja matkailuautollaan jo 70-luvulla perheen lasten ollessa pieniä. Molempien terveydentila on huonontunut eivätkä he halua jäädä terveydenhuollon armoille tai joutua sairauksiensa takia eroon toisistaan, vaan päättävät lähteä eräänlaiselle karkumatkalle kohti Floridaa. The Leisure Seekeriksi nimetty matkailuauto on seisonut jo pitkään käyttämättömänä eikä sen toimintakyky ole todellakaan parhain mahdollinen. Siitä huolimatta Ella ja John kääntävät savuttavan ja arvaamattoman kulkuneuvonsa ratin kohti seikkailuja.

Yllätys lapsille

Pariskunnan aikuiset lapset, Jane ja Will, ovat ällikällä lyötyjä ja myös hädissään, kun heille selviää, että iäkkäät vanhemmat ovat yllättäen lähteneet autonromulla tien päälle kertomatta heille matkansa tarkoitusta ja päämäärää.

John on entinen yliopiston kirjallisuuden opettaja, joka rakastaa amerikkalaisia kirjoilijoita, kuten Herman Melvilleä ja Ernst Hemingwayta ja siteeraa näiden tekstejä ulkomuistista. Tämä seikka määrittelee myös matkan päämäärän.

Elokuvan ajankohta on nivottu Donald Trumpin vaalikampanjan aikaan ja näin se väläyttää meille myös sellaisen Amerikan, jota Ella ja John eivät ehkä tunnista omaksensa.

Matkalla he kohtaavat monenlaisia tilanteita, koskettavia, traagisia ja uhkaaviakin. Leirintäalueella Ella ja John katsovat iltaisin viskilasin äärellä muistoja perhe-elämästään, Johnin oppilaista ja muusta menneestä. Kuvista paljastuu kymmenien vuosien jälkeen yllättäviäkin asioita, jotka tuovat vaikeita tunteita pintaan.

Rakkaus kantaa

Elokuvassa on kyse paljolti siitä, että miten rakkaus kantaa, kun suhde on pitkä ja sitä koettelevat isot vaikeudet. Ellalla ja Johnilla on oma yhteinen lämmin huumorinsa, joka auttaa silloinkin, kun sairaudet painavat.

Englantilainen Helen Mirren ja kanadalainen Donald Sutherland ovat molemmat kovan tason näyttelijöitä ja he tekevät karismallaan ja ammattitaidollaan rooleista niin hyvät kuin käsikirjoitus ja ohjaus antavat myöten. Hiukan lyhyempi kesto olisi palvellut paremmin  elokuvan tarinaa.

Viimeinen loma -elokuvan tunneteemaksi valitsin muutoksen. Elokuva kertoo mm. siitä, miten ihminen muuttuu, kun hän sairastuu vakavasti tai miten identiteetti muuttuu, kun ihminen haurastuu eikä enää muista asioita. Mutta, muuttuuko parisuhde kuitenkaan ratkaisevalla tavalla? Muutoksen teemassa on myös kysymys siitä, miten aikuisten lasten suhde vanhempiinsa muuttuu, kun elämän loppu alkaa kolkutella aina vaan lähempänä. Lapset joutuvat pakostakin valmistautumaan pysyvään muutokseen.

Elokuva: Viimeinen loma
Ensi-ilta: 6.4.2018
Ikäraja: 12
Pituus: 112 min.
Ohjaus: Paolo Virzi
Näyttelijät: Helen Mirren (Ella), Donald Sutherland (John), Christian McKay (Will), Janel Moloney (Jane), Dana Ivey (Lillian).
Genre: Draama/komedia

Tiesitkö tämän elokuvasta?

Hollywoodin kultakausi, 1930-luku, toi valkokankaalle valtavan määrän taitavia ja karismaattisia naisnäyttelijöitä. Ihastuttava Kathrine Hepburn aloitti 30-luvulla pitkän ja loisteliaan uransa. Bette Davis, Vivien Leigh, Joan Crawford, Claudette Colbert, Rita Hayworth, Greta Garbo, Ginger Rogers, Marlene Dietrich ja monet muut silloin vaikuttaneet naiset loistavat edelleen filmitaivaan kirkkaina kiintotähtinä. Nämä näyttelijät tähdittivät esimerkiksi sellaisia 30-luvun klassikkoja kuin Hätä ei lue lakia, Tuulen viemää, Tapahtui eräänä yönä, Ninotchka ja Shanghain pikajuna.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi