Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Sisällissodan muistot säilyvät molemmin puolin koskea

Sisällissodan muistot säilyvät molemmin puolin koskea

Jari Järvelän romaani tarkastelee Suomen vaikeaa sisällissotaa pienen pojan näkökulmasta.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 7.12.2018
Päivitetty 17.6.2019
Jari Järvelä. Kuva: Marja Seppälä

Kosken kahta puolta kertoo 7-vuotiaan Jarin kahdesta kesäpäivästä vuonna 1977. Päiviä Jari viettää kahdessa mummilassa. Mummit asuvat samassa kaupungissa Vammalassa, mutta koski erottaa heidät. Jopa niin syvästi, ettei perheiden lasten rakkauskaan pysty yhdistämään koskeksi kasvanutta juopaa. Vuoden 1918 sisällissodassa toinen perhe kuuluu punaisiin, toinen valkoisiin. Silloin mummit ovat vielä lapsia, vähän Jaria vanhempia.

Jarin äidin äiti Aino asuu Nälkälänmäessä ja näkee hautoja joka paikassa. Aino-mummi ryystää kahvia ja kertoo tarinoita kapinan ajasta. Ainolla ei ole sisävessaa. Sen huussiparveen pitää kiivetä puuportaat melkein katonrajaan, ja kahviveden mummi hakee kaivosta.

Jari löytää Aino-mummin hetekan putkesta rullalle käärittyjä paperinpaloja, joihin on rustattu runoja. Runot kertovat sodasta, ruokapöytään naulatuista kielistä, laukeavista kivääreistä. Jari ei ymmärrä runojen sisältöä, onhan hän vasta lapsi, mutta mummit ymmärtävät.

Toisen mummi, Sofia asuu keskustassa ja on Jarin isän äiti. Sofia tuoksuu ruusuilta ja sillä on kiharat hiukset. Mummin pöytä on tehty puusta nimeltään jalopuu ja salongista löytyy piano. Sofialla on sisätoiletti. Lapsena Sofian äiti saa ruotsista vehnäjauhoja ja sokeria. Myös Sofia-mummi muistaa laukaukset.

Kahtiajakautuneet tarinat

Järvelän romaanissa poika kuulee mummeiltaan kaksi eri totuutta vuoden 1918 tapahtumista.

Kosken kahta puolta on Jari Järvelän (s. 1966) romaani kahtiajakautuneesta kansasta. Kansasta, jota sisällissota repii, vaikka kaikki ei sitä haluaisikaan. Jokaisen joutuu valitsemaan puolensa. Tarinassa vuorottelevat Jarin kesäpäivät mummien luona ja sisällissodan tapahtumat Jarin mummien näkökulmasta.

Romaanin tarina pohjautuu Järvelän kuulemiin kertomuksiin. – Tarina on varmaan kahdeksankymmentä prosenttisesti totta, Järvelä kertoo Turun kirjamessujen haastattelussa.

Mummien tarinoita Järvelä kuulee osittain salaa. – Heidän maailmansa olivat hyvin erilaiset. Yli 80-vuotiaina he istuivat vapaaehtoisesti keinussa vierekkäin.

Kosken kahta puolta

Jari Järvelän Kosken kahta puolta (Tammi, 2018) on vuoden 2018 Finlandia-ehdokas.

 

Marko Gustafsson haastattelee kirjailijaa Turun kirjamessuilla. Jari Järvelän haastettelun voi kuunnella täältä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi