Hyppää sisältöön
Etusivu / Sydänsairaudet / Perinnöllinen korkea kolesteroli eli FH-tauti

Perinnöllinen korkea kolesteroli eli FH-tauti

FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia on yksi yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista Suomessa. On laskettu, että jopa yli 10 000 suomalaista sairastaa sitä, suurin osa tietämättään. 

Julkaistu 15.6.2019
Päivitetty 11.5.2021

FH-tauti syntyy geenivirheestä, jonka seurauksena maksan kyky käsitellä kolesterolia on häiriintynyt. FH-geeniä kantavilla kolesteroli on siis poikkeuksellisen korkea. Erityisen suuri haitallisen LDL-kolesterolin pitoisuus nostaa valtimotaudin riskin jopa yli 20-kertaiseksi. Lisäksi LDL-pitoisuus on korkea jo syntymästä lähtien, mikä nostaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin jo varhaisessa keski-iässä. Geenivirheestä johtuen suvussa voi esiintyä sydäninfarkteja ja aivoinfarkteja jo alle 50 vuoden iässä. Ilman hoitoa puolet FH-miehistä sairastuu sydän- ja verisuonisairauteen 50 ikävuoteen mennessä, naiset noin kymmenen vuotta myöhemmin.

FH-tautia voidaan epäillä kolesterolimittauksen perusteella, ja diagnoosi varmistetaan geenitestillä. Hoitomuotona toimii terveellisten elämäntapojen ja veren kolesterolia alentavan lääkehoidon yhdistelmä. Mitä aikaisemmin hoito aloitetaan, sen parempi vaikutus on odotettavissa.

Voiko minulla olla FH? 

Jos tiedät, että veresi kolesterolipitoisuus on korkea ja tiedät, että suvussasi esiintyy sydän- ja verisuonisairauksia nuorella iällä, tee oheinen testi. 

Testin tekeminen kestää n. 5 minuuttia. Testin tulos kertoo voiko sinun tapauksessasi epäillä periytyvää kolesterolitautia. 

TEE FH-TESTI


Haluatko lisätietoa perinnöllisestä FH-taudista?

Verkkoseminaarissa kuulet lisää aiheesta. Mitä korkea kolesteroli aiheuttaa, miten perinnöllinen korkea kolesteroli todetaan, ja miten sitä voidaan hoitaa.

Asiantuntijoina lääketieteen emeritaprofessori Marja-Riitta Taskinen, joka yksi kansainvälisesti tunnustetuimmista suomalaistutkijoista, sekä Sydänliiton ylilääkäri, kardiologi Anna-Mari Hekkala.


Yhteistyössä Amgen.

Katso Tunne sukusi tarina -video, joka kertoo FH-taudin periytyvyydestä

FH-testin toteutuksen on mahdollistanut Sanofi


Haluatko vinkkejä terveyteen? Tilaa Sydänliiton uutiskirje.

  • Vahvista tilauksesi sähköpostiisi tulevan linkin kautta. Katso myös tarvittaessa roskapostilaatikkosi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi