Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Hugo Simberg maalasi pirut ja enkelit suomalaisten sydämiin

Hugo Simberg maalasi pirut ja enkelit suomalaisten sydämiin

Helena Ruuska tuntee taidemaalari Hugo Simbergin elämän perusteellisesti. Tutkimustyön tuloksena syntyy kirja Hugo Simbergin elämästä ja taiteesta.

Tiina Eloranta
Julkaistu 21.12.2018
Päivitetty 17.6.2019
Helena Ruuska. Kuva: Pertti Nisonen

Tietokirjailija ja tutkija Helena Ruuska taitaa palapelien rakentamisen, onhan hän katsonut satoja maalauksia ja grafiikanlehtiä, lukenut Kansallisgallerian arkistossa kirjeitä, joita taidemaalari Hugo Simberg (1873–1917) on kirjoittanut ja perehtynyt taiteilijan luonnoskirjoihin ja valokuviin. Ruuska on taustoittanut kirjoitustyötään myös tapaamalla Hugo Simbergin sukulaisia ja keskustellut taiteentutkijoiden kanssa. Myös aikalaisten elämänkerrat, historiankirjat ja taidehistoria ovat tulleet tutuiksi. Tutkimustyön palasista syntyy Hugo Simbergin elämäkerta Pirut ja enkelit.

”Olen ollut löytöretkeilijä ja salapoliisi, historiantutkija ja psykologi. Olen tehnyt aikamatkan autonomian aikaan, tutkinut valokuvia ja lukenut digitalisoituja sanoma- ja aikakauslehtiä. Olen kulkenut Hugo Simbergin jalanjäljissä Haminassa, Viipurissa, Lontoossa, Pariisissa ja Firenzessä”, Ruuska kirjoittaa kirjan jälkisanoissa.

Tuottelias taiteilija

Vaikka Simberg kuoli vain 44-vuotiaana, tutkittavaa riittää. Ruuska antaa kunniaa Simbergin taiteen tutkimuksessa edesmenneelle Ateneumin taidemuseon intendentti Sakari Saarikivelle. Saarikivi teki väistöskirjan Hugo Simberg, elämä ja tuotanto, joka ilmestyi vuonna 1948.

Haminassa syntyneen ja Ähtärissä kuolleen taiteilijan tuotteliaisuus ja monipuolisuus jaksavat hämmästyttää Ruuskaa. Simberg kokeili eri tekniikoita ja maalasi niin pieniä kuin suuriakin töitä. Hän kuuluu Suomen taiteen kultakauden taiteilijoiden kärkijoukkoihin, joka maalasi pirut ja enkelit suomalaisten sydämiin.

Helena Ruuskan kirja Hugo Simberg – Pirut ja enkelit on yksi vuoden 2018 Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista.

Helena Ruuska: Hugo Simberg – Pirut ja enkelit

Helena Ruuska: Hugo Simberg – Pirut ja enkelit. WSOY 2018.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi