Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Hyvinvointia ja nokkeluutta peleistä

Hyvinvointia ja nokkeluutta peleistä

Pelaaminen on sosiaalista, ja muistia käyttämällä muisti pysyy vahvana.

Kuva: Unsplash

Kun noin 4500 vuotta sitten nykyisen Irakin alueella haudattiin kuninkaallinen ihminen, hautaan aseteltiin noppa­pelilauta, nopat ja pelimerkit. Maya-kansojen tiedetään pelanneen sekä urheilullisia että lautapelejä. Todennäköisesti jo tätä aiemmin ihmiskunnan historiassa on pelattu monenlaisia pelejä. Miksi ihminen haluaa pelata?

Pelissä pääsee toteuttamaan itseään monenlaisissa rooleissa. Pelissä voi voittaa tai hävitä suuria rahasummia, valloittaa tai menettää alueita, syödä tai tulla syödyksi. Voi olla kuningas tai orja, voittaja tai häviäjä. Yleensä peleissä kaikki on kuvainnollista ja tässä mielessä hyvä peli vertautuu mainioon tarinaan: iso osa asioista tapahtuu vain mielessämme, ja nappulat pelissä edustavat jotain itseään suurempaa. Peli ruokkii mielikuvitusta ja herättää tunteita.

Monesti parhaat pelit ovat yksinkertaisia

Pelissä osansa on sattumalla ja osansa omalla toiminnalla ja taktikoinnilla. Pelit ruokkivat nokkeluutta ja hoksottimia. Mutta onko peleistä myös tieteellisesti todistettua hyötyä?

Japanilainen professori Mutsuhiro Nakao kävi läpi laajan aineiston lautapeleihin liittyvää aivo- ja terveystutkimusta. Hän kirjoittaa: ”Useiden satunnaistettujen tutkimusten tulokset osoittavat, että perinteisten lautapelien pelaaminen vähentää erilaisia muistin, tarkkaavaisuuden ja havaitsemisen pulmia sekä masennusta. ”

Niin kutsutut tervaskantotutkimukset antavat tieteellistä todistusvoimaa siitä, iäkkäät ihmiset, joiden muisti ja tarkkaavaisuus toimivat mainiosti, olivat harrastaneet kortti- ja lautapelien pelaamista. Selitys lienee, että pelatessamme joudumme koko ajan käyttämään muistikapasiteettiamme. Säännöt on pidettävä mielessä, ja omat aiemmat siirrot vaikuttavat seuraaviin. Muistia käyttämällä muisti pysyy vahvana.

Pelaaminen on sosiaalista

Kaiken sosiaalisen toiminnan on osoitettu olevan yhteydessä hyvään muistin säilymiseen kuin mielenterveyteenkin. Kun kokoonnumme pelaamaan, tapaamme toisiamme mukavassa sosiaalisessa tilanteessa, ja säännöllisesti kokoontuvat peliryhmät ovatkin mukava kohtaamisen muoto. Aivomme kaipaavat sosiaalisia suhteita ja toisten ihmisten kohtaamista.

Tiedätkö ”Missä Jallu luuraa?”-tehtävän, jossa etsitään lehden sivulta pikkuista piirroshahmoa? Siinä tarvitaan peleissäkin tärkeää taitoa nimeltään visuaalinen haku. Toinen hyvä esimerkki visuaalisen haun tehtävästä on bingon pelaaminen: omasta bingokortista on nopeasti löydettävä huudettu numero ja hahmotettava, muodostuuko kortille yhtenäinen rivi. Visuaalisen haun taitojen heikentyminen on yhdistetty muistipulmiin. Lisäksi visuaalisen haun harjoittelusta ajatellaan olevan hyötyä myös lukivaikeuteen.

Visuaalista hakua tarvitaan ihan jokaisessa pelissä korttipeleistä lautapeleihin ja liikunnalliseen pelaamiseen.

Mikä olisikaan parempi hyvinvoinnin kannalta kuin järjestää säännöllisiä pelihetkiä mukavalle porukalle!

Teksti: Minna Huotilainen, professori ja aivotutkija Helsingin yliopisto

 

Kirkkonummella pelataan maanantaisin

Kirkkonummen-Siuntion Sydänyhdistyksessä on toiminut syksystä 2012 korttipelikerho, jonka silloinen yhdistyksen hallitus nimesi maanantaikerhoksi. Se on maksutonta toimintaa, koska tila on ilmainen ja vetäjä vapaaehtoinen.

Aluksi pelattiin kaksi tuntia joka maanantai, mutta jo seuraavana vuonna pidennettiin peliaika kolmeksi tunniksi. Näin saimme joustoa pelien kestoon. Enimmäkseen pelataan mielenkiintoista Shanghai-peliä. Joskus on kokeiltu muitakin pelejä.

Kerholaisia on yleensä paikalla parhaimmillaan 15. Mukana on uskollisia jäseniä, jotka tulevat vaikka taksilla, jos kulkeminen esimerkiksi liukkauden vuoksi on hankalaa. Joukossa on mukana alusta asti olleita, osa on liittynyt seuraan myöhemmin ja käy epäsäännöllisemmin.

Pelissä viehättää jännitys. Tärkeintä on kuitenkin yhteisöllisyys ja pelitoverien kohtaaminen. Se on niin tärkeää, että kesäaikana, kun tila ei ole käytettävissä, pelataan pienemmällä porukalla vuorotellen toistemme kodeissa.

Teksti: Pirkko-Liisa Iivari

Lue myös:

Museokortti ja sen moninaiset mahdollisuudet

Muistia kannattaa innostaa, sillä aivot tykkäävät, että innostut ja yrität oppia uutta

Palapelien tekeminen yksin tai yhdessä muiden kanssa tekee hyvää aivoille ja muistille

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi