Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Muistia kannattaa innostaa

Muistia kannattaa innostaa

Aivot ja muisti tykkäävät siitä, että innostut ja yrität oppia uutta. Ajatusten vaihto muiden kanssa, älylliset haasteet, kulttuuri ja liikunta tekevät aivoille hyvää.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 18.8.2022
Päivitetty 22.8.2022

Aivot tarvitsevat jumppaa ja hyvää oloa.

Käsillä tekeminen aktivoi aivoja. Käsityöt, puutarhan hoito, kokkaaminen ja vaikkapa pyörän kunnostaminen tekevät hyvää aivoille.

Haasta aivoja toimintaan. Musiikki lisää hyvää oloa ja lisää aivojen verenkiertoa. Tanssi taas pitää yllä motoriikkaa ja lihaskuntoa. Lisäksi liikunnasta nauttiminen aktivoi aivoja.

Opettele uusia asioita tai kokeile jotain tuttua ja turvallista. Kokeilisitko ristikoiden ratkomista tai sudokua? Tai opettele jokin uusi kädentaito tai kokeile monelle lapsuudesta tuttuja palapelejä? Myös tv:n ja lehtien tietokilpailut aktivoivat aivoja.

Tehdään yhdessä

Kun harrastat liikuntaa vaikkapa ystävän kanssa tai ryhmässä, se lisää sosiaalisia suhteita. Aivot tykkäävät siitä. Myös unen laatu paranee kuin huomaamatta.

Teatteri, elokuvat, konsertit ja museokäynnit ovat tehokasta aivojumppaa. Kutsu kaveri mukaan. Tärkeää on tekemisen mielekkyys ja ilo.

Tutustu ennakkoluulottomasti uusiin ihmisiin: liity kuoroon, mene kunto­salille, osallistu kielikurssille tai osallistu jonkin paikallisen yhdistyksen toimintaan. Yhdessä tekeminen virkistää ja tekee hyvää muistille.

Liikunta lisää muistin vireyttä

  • Aivot toimivat ketterämmin, kun mieliala on positiivinen.
  • Liikunta lisää aivojen verenkiertoa ja aivosolujen välisten yhteyksien uusiutumista.
  • Myös unen laatu paranee ja masennuksen ja ahdistuneisuuden oireet vähenevät.

Fyysinen aktiivisuus laskee riskiä moneen sairauteen, kuten muistisairauksiin. Jos huolestut muististasi, hakeudu tutkimuksiin. Lisätietoa muistista löydät Muistiliiton verkkosivuilta.

Lue myös Anna Karan juttu kansallispuistoista:

Jos metsään haluat mennä nyt…: Luonto tarjoaa oivan paikan rentoutumiselle ja sellaisena se kannattaa kohdatakin. 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi