I, Tonya – amerikkalainen urheilu-unelma, sen nousu ja tuho
"Amerikka. Se haluaa jonkun, jota rakastaa, mutta se haluaa myös jonkun, jota vihata. Vihaajat sanovat aina: Tonya, kerro totuus! Ei sellaista asiaa ole kuin totuus. Se on roskaa!"
Tunne: Ristiriitaisuus.
Moni taitoluistelun ystävä saattaa muistaa Tonya Hardingin. Hän oli ensimmäinen amerikkalainen naisluistelija, joka 90-luvun alussa teki kilpailuohjelmassa onnistuneen kolmoisakselhypyn ja pääsi hetken ajan loistamaan taitoluistelumaailman huipulla. Se, mistä Harding kuitenkin todennäköisesti nykyäänkin muistetaan, on surullisenkuuluisa urheilumaailman skandaali. Hänen kanssakilpailijansa Nancy Kerrigan pahoinpideltiin 1994. Pahoinpitelyä oli mukana järjestämässä Tonya Hardingin silloinen ex-mies.
I, Tonya -elokuva perustuu tositapahtumiin ja taustatyössä on käytetty oikeiden henkilöiden haastatteluja. Elokuva kertoo Tonya Hardingin elämän tarinaa aina lapsuudesta murrosiän kautta nuoreen aikuisuuteen ja taitoluistelu-uran loppumiseen asti. Tarinassa on läsnä kaksi vahvasti Hardingin elämään vaikuttanutta henkilöä, hänen yksinhuoltajaäitinsä LaVona Golden ja poikaystävänsä, sittemmin aviomiehensä, Jeff Gillooly.
Ohjaaja Craig Gillespie on valinnut elokuvansa tyylikeinoksi henkilöiden suoran puheen kameralle. Näin hän luo mielikuvan dokumentaarisuudesta, vaikka elokuva on fiktiivinen versio totuudesta, siitä, miten ja miksi näkemämme asiat tapahtuivat. Elokuva ei kerro siloteltua tarinaa urheilijasta ja urheilusta, vaan maalaa eteemme rujon ja tragikoomisen version amerikkalaisen unelman tavoittelusta, köyhemmän työväestön edustajien kertomana. Tonya Hardingia ei esitetä elokuvassa pelkästään uhrina, vaan myös päämäärätietoisena nuorena naisena, jolla on tavoitteita.
Tonyan lapsuudessa väkivalta ja päihteet ovat vahvasti läsnä ja hänen äitinsä kasvatusmenetelmät ovat julmia ja epäoikeudenmukaisia. Äiti LaVona ei anna tyttärelleen armoa seuratessaan tämän harjoituksia kaukalon reunalla. Tonya alkaa murrosiässä seurustella Jeffin kanssa, mutta sekin suhde löytää muotonsa väkivallasta. Luistelijana Tonyalla on suuria vaikeuksia sulautua muottiin. Hän on rääväsuinen ja atleettinen eikä omaa sitä tyylitajua, jolla tuomareihin tehdään vaikutus. Valmentaja Diane Rawlinson kuitenkin ajaa lahjakasta Tonyaa eteenpäin ja viimein kova työ alkaa tuottaa tulosta.
Nancy Kerriganin pahoinpitelyyn johtaneet tapahtumat kerrotaan hyvinkin yksityiskohtaisesti ja niihin liittyy elokuvan uskomattomin hahmo, Jeffin yksinkertainen ystävä Shawn Eckhardt, joka elää omassa, harhaisessa todellisuudessaan. Pahoinpitelyn jälkeinen valtaisa mediahuomio ja oikeudelliset seuraamukset näytetään ja näin tullaan siihen pisteeseen, mihin Tonya Hardingin taitoluistelu-ura lopullisesti päättyy. Hän on silloin vain 23-vuotias. Mikä on totuus Tonyan osallisuudesta pahoinpitelytapaukseen, siitä ei ole varmuutta vielä tänäkään päivänä. Jokainen katsoja voi tulkita asiaa omalla tavallaan.
Margot Robbie Tonyan roolissa tekee vahvaa työtä. Australialainen Robbie opetteli luistelemaan rooliaan varten. Hurjassa roolissa on Allison Janney Tonyan katkerana äitinä, joka tuntuu olevan täynnä pahaa tahtoa. Janney saikin parhaan naissivuosan Oscar-palkinnon roolityöstään.
I, Tonyassa on käytetty paljon musiikkia, joka rytmittää elokuvaa. Lavastus ja puvustus tukevat myös aikakauden tunnelmaa ja tässä kohtaa pitää erityisesti mainita Tonyan luistelupuvut.
Tunneteemaksi I, Tonya -elokuvalle valikoitui ristiriitaisuus. Tuntuu aika uskomattomalta, että väkivaltaisen ja tunnekylmän äitinsä kasvattamana Tonya pystyi kehittymään taitoluistelijana maailman huipulle asti. Ihmeellistä on se, ettei äiti onnistunut lannistamaan tyttärensä halua päästä eteenpäin. On myös ristiriitaista seurata tarinaa, joka on toisaalta koomisen mustaa saippuaoopperaa ja toisaalta täynnä hyytävän surullisia hetkiä. Ristiriita taitoluistelun kimaltavan kauniin maailman ja köyhän, autoja rassaavan tytön välillä on suuri. Välillä elokuvaa katsoessa tuntuu ylipäätään siltä, että eihän tällaista voi oikeasti tapahtua, mutta totuus on tunnetusti tarua ihmeellisempi.
I, Tonyassa kannattaa pysyä elokuvasalissa ihan loppuun saakka ja katsoa mitä lopputekstien lomassa kerrotaan. Siellä on mukana se ilon ja onnistumisen hetki, josta Tonya Harding varmasti toivoisi itsensä muistettavan.
Elokuva: I, Tonya
Ensi-ilta: 9.3.2018
Ikäraja: 12
Pituus: 120 min.
Ohjaus: Craig Gillespie
Käsikirjoitus: Steven Rogers
Näyttelijät: Margot Robbie (Tonya), Sebastian Stan (Jeff), Allison Janney (LaVona), Julianne Nicholson (Diane), Paul Walter Hauser (Shawn)
Genre: Draama
Tiesitkö tämän elokuvasta?
Elokuva oli aluksi vain kuvaa ilman ääntä. Välitekstejä saatettiin käyttää viemään tarinaa eteenpäin. Elokuvaesityksissä oli elävää musiikkia, useimmiten sen soitti pianisti, joskus kokonainen orkesteri. Mykkäelokuvan aikakausi kesti 1890-luvulta 1920-luvulle. Ensimmäinen näytelty pitkä elokuva, The Jazz Singer, tehtiin 1927 ja siitä alkoi äänielokuvan voittokulku.