Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / Ilahduta pienillä ilon ja toivon teoilla

Ilahduta pienillä ilon ja toivon teoilla

Elämä on läheisten ja ystävien kanssa jaettuna rikkaampaa. Läheisenä voin auttaa ja tukea toisia. Saan myös ottaa vastaan tukea ja tulla kuulluksi.

Anneli Luoma-Kuikka, kehittämispäällikkö
Julkaistu 18.1.2021
Kuva: GettyImage

Toivo antaa meille voimaa ja näyttää tietä eteenpäin. Toivoon liittyy myös ajatus siitä, että voimme tehdä asioille jotakin. Jokaisessa päivässä on iloa tuottavia asioita.

Toivo ja ilo

  1. Kysy ja kuuntele, mikä läheisellesi on tänään tärkeää ja merkityksellistä.  Kun toinen ihminen tulee tunteineen kuulluksi, se lisää toiveikkuutta.
  2. Pohdi, mitä toivoa ja iloa tuovia asioita sinulla on jo arjessasi? Haluatko lisätä niitä? Itseltään voi myös kysyä, mitä sinä itse tänään tarvitset?
  3. Tue ja kuuntele läheistäsi. Aina ei tarvita sanoja, sillä usein läsnäolo ja läheisyys riittää. Yhdessä voitte rauhoittua ja vain olla. Keskustelu toisen kanssa antaa uusia näkökulmia ja vuosienkin jälkeen saatatte löytää toisistanne uutta.

Hyvää arkea

  1. Hyvä arki muodostuu itsestä huolehtimisesta ja asioista, jotka tuottavat iloa. Rutiinit tuovat arkeen ryhtiä, turvallisuutta ja sujuvuutta. Mitä hyviä ja iloa tuottavia rutiineja arjessasi jo on?
  2. Joskus huolet kaappaavat liian suuren roolin päivästä. Sovita päivääsi huolihetki, jolloin puhut huolistasi läheisesi kanssa ja muuna aikana keskityt muuhun. Näin mieleen tulee tilaa ja levollisuutta.
  3. Mitä uutta ja erilaista haluat kokeilla arjessa? Mistä haaveilet juuri nyt? Mikä on sinun ja läheisesi unelma?

Hyvää mieltä yhteisistä hetkistä

Pienet asiat tuovat arkeen hyvää mieltä. Myös yhteiset retket tai yhteinen mielimusiikki virkistää.

Mielihetket

Kertokaa toisillenne, mistä pienistä asioista saatte arjessa hyvää mieltä. Mitä näistä haluatte lisätä? Tuleeko uusia ideoita, joita voisi kokeilla?

Mielimaisema

Tehkää retki lähipuistoon, metsään tai rannalle. Pohtikaa mikä on teille voimaa antava ja rauhoittava maisema?

Mielimusiikki

Mikä on lempikappaleenne? Kuunnelkaa yhdessä, minkä tunteen tuo kappale teille tuo? Minkä tarinan se teille kertoo? Avoimin mielin kuunnellen annat itsellesi mahdollisuuden yllättyä.

 

Katso ja kuuntele myös Neuvokas perhe -harjoitus: Lyhyt mindfulnessharjoitus, jonka voi kuunnella keskellä päivää tai missä vain. Palauttaa kehoa ja mieltä tähän hetkeen, sekä vähentää kuormittumista.

Kati Kuisman blogi Armollista menoa: Painonhallinnan pysyvät myötätuulet syntyvät armollisuudesta itseään kohtaan, hyvän lisäämisestä ja pienistä päivittäisistä hyvinvointirutiineista, kirjoittaa Kati Kuisma blogissaan.

Tilaa Sydänliiton oppaita Sydänkaupasta:

Kolesteroli kohdalleen-lehtinen

Verenpaine kohdalleen -lehtinen

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi