Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Kasvisruokaa, kiitos

Kasvisruokaa, kiitos

Tuusulalaisen Heini Lambertin (34) kuusihenkinen perhe syö kasvisruokaa. Vanhemmat ovat valinnet kasvisruokailun eettisistä syistä.

Soili Soisalo
Julkaistu 2.3.2016
Päivitetty 12.9.2018
Heini Lambert on ammatiltaan ompelija-artesaani. Käden taitaja hallitsee myös herkulliset kasvisruuat. Kuva: Ulla-Maija Hänninen

Lihaa ei käytetä ollenkaan, kaikki ruoka valmistetaan kasvikunnan tuotteista ja lisäksi käytetään maitovalmisteita. Lapset syövät myös kalaa esimerkiksi koulussa ja päiväkodissa sekä mummolassa.

Suuren perheen äidillä on paljon hyviä ohjeita, miten pelkistä kasvikunnan ruoka-aineista valmistetaan ravitsevaa ja riittävästi proteiineja sisältävää ruokaa:

– Käytän paljon erilaisia papuja, herneitä, linssejä, soijatuotteita, siemeniä, pähkinöitä, sieniä ja tietenkin myös täysjyväviljaa.

Lisäksi kaikkia vihanneksia ja juureksia syödään paljon sekä marjoja ja hedelmiä. Näistä raaka-aineista syntyy hyvää ja maukasta ruokaa. Maitotuotteiden käyttö tukee monipuolista ravintoaineiden saantia.

– Mielituotteeni on tällä hetkellä kotimainen, rikottu härkäpapu, se kypsyy nopeammin kuin kokonainen papu. Lisään sitä kasvissosekeittoonkin, siellä se soseutuu mukana ja keitosta tulee ihanaa, Heini kertoo. Rikotusta härkäpavusta valmistuvat myös pihvit ja pastakastikkeet. Toinen Heinin innokkaassa käytössä oleva raaka-aine on hamppuproteiini:

– Lisään sitä myös marjasmoothieen, ja sillä saa kasvispihveihin hyvän rakenteen.

Raaka-aineita luomuruokapiiristä

Neljän lapsen äiti haluaa valmistaa turvallista ja hyvää ruokaa perheelleen. Hän käyttää mahdollisimman paljon luomutuotteita ja ostaa käsittelemättömiä ruoka-aineita. Kiireisen yrittäjä-äidin on kätevä tilata perunat, juurekset, härkäpavut ja jauhot kerran kuussa paikallisesta luomuruokapiiristä.

– Minusta on mukava tietää, mistä ruokamme on peräisin, ja haluan tukea kotimaisia luomuruuan tuottajia.

On kätevää, kun kotona on aina varastossa perusaineksia, joista voi ilman kauppareissua loihtia ruuan silloin, kun on kiire. Ruokapiiristä saa myös kotimaassa valmistettua tofua, joka on edullisempaa kuin kaupan tofu.

– Paistettu tofu on meidän pikaruoka, Heini kertoo. Hän viipaloi tofun pannulle, paistaa siihen rapean pinnan ja maustaa suolan ja pippurin lisäksi currylla. Viipaleet nautitaan leivän välissä tai salaatin kanssa. Kiinteä tofu sopii hyvin myös grillattavaksi ja sitä voi kuutioida tukevoittamaan kastikkeita.

Heini ihmettelee, kun usein kuulee väitettävän kasvisruokaa kalliiksi. Hän uskoo, että perheen kohtuullisen ruokalaskun salaisuus piilee siinä, että hän ei juuri osta valmista ruokaa ja leipoo leivänkin usein itse. Koska ruokaa kuluu lapsiperheessä paljon, myös perheen isä osallistuu vuorollaan ruuanlaittoon. Hän on kotoisin Etelä-Amerikasta, joten papujen käyttö on hänelle tuttua lapsuudesta asti.

Kasvisruoka kelpaa hyvin lapsille, kun he ovat tottuneet perheen ruokavalikoimaan. Perusruuat eivät edes poikkea perinteisen reseptin mukaan tehdyistä muuten kuin liharaaka-aineen osalta. Heini valmistaa lasten mieliruuat esimerkiksi soijarouhetta ja papuja käyttäen. Hän leipoo herkullista pitsaa, jonka täyttää soija-tomaattikastikkeella. Makaronilaatikon jauheliha on niin ikään vaihdettu soijarouheeseen ja hampurilaiset kootaan itse leivotuista sämpylöistä ja papupihveistä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi