Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Kasvisten syömistä omilla ehdoilla

Kasvisten syömistä omilla ehdoilla

Millainen kasvisten ja kasvisruoan syöjä sinä olet? Kysyimme Sydänliiton Facebookissa kokemuksia kasvisruoasta ja saimme lähes sata vastausta. Kasvisten syöminen koetaan merkitykselliseksi ensisijaisesti terveyden kautta, mutta kasviksiin liittyy myös monia muita tunteita ja näkökulmia.

Anu Cavén, Asiantuntija, markkinointi ja viestintä Anna Kara, ravitsemusasiantuntija
Julkaistu 23.1.2024
Päivitetty 20.1.2025

Kasvisten syöminen ja kasviruoka on tällä hetkellä yksi yleisimmistä ruokaan liittyvistä puheenaiheista Suomessa ja globaalistikin. Aihe herätti paljon kiinnostusta, kun kysyimme Sydänliiton Facebook-kanavan kautta kokemuksia ja tuntemuksia kasvisten syöntiin liittyen.

Valtaosalle kasvisten syöminen oli tuttu ja mieluisakin tapa, rutiini, joka oli osa elämää: ”Olen aina syönyt paljon kasviksia ja marjoja, myös niitä itse keräten ja kasvattaen, joten ei tarvetta sitä lisätä. Kuulunut aina ruokavalioon.”

Kasvisten syömisen lisäämiseen vaikutti ennen kaikkea terveydelliset syyt. Usein näkökulma oli ennaltaehkäisevä, mutta toisille kasvisruoat tulivat elämään vasta sairastumisen jälkeen. ”Olen entisestään lisännyt kasviruoan syöntiä, kun vuosi sitten minulla diagnosoitiin sepelvaltimotauti. Olen myös lopettanut juuston syönnin ja leivän päällä syön kasviksia ja rypsiöljyä. Yritän joka päivä syödä erivärisiä kasviksia”, kertoo eräs kyselyyn vastannut. Monelle kasvisten syöminen oli myös keino hallita tai pudottaa painoa.

Onko kasvisten syöminen mustavalkoista?

Ympäristösyyt ja eläinten hyvinvointi ovat nousevia teemoja kasvisten syömisen lisäämisessä. Aihe herättää myös paljon tunteita. Osa vastaajista koki, että jaottelu lihan ja kasvisten syömisen välillä on liian tiukka ja liharuoan syöminen koettiin jopa syyllistävänä. Toisaalta useampi vastaajista oli vähentänyt lihan syömistä juuri eettisistä syistä, luontoa tai eläinten hyvinvointia ajatellen. ”Tietoisuus erilaisten ruokavalioiden vaikutuksesta ilmasto- ja ympäristöasioissa on kasvanut. Tyttäreni alkoi aikoinaan murrosiässä kasvissyöjäksi, niin opettelin käyttämään kasviproteiinituotteita”, kommentoi eräs vastaajista.

Moni kyselyn vastaajista oli löytänyt omaan syömiseensä tasapainon juuri ääripäiden keskeltä: ”Pikkuhiljaa olen lisännyt kasvisten syöntiä niin, että nykyään vähintään puolet lautasestani on kasviksia. Punaista lihaa en juuri syö, vain kanaeläinten lihaa ja kalaa.” Osa vastaajista kommentoikin, että olisi parempi puhua ruoan monipuolisuudesta lihan vähentämisen sijaan. Mustavalkoisuuden sijaan vastaajat olivatkin taipuvaisia monipuoliseen ja värikkääseen kasvisten käyttöön – ihan kirjaimellisestikin.

”Sotken kasviksia joka ruokaan”

Yhtä oikeaa tapaa kasvisten syömiseen ei ole ja myös vastaajien kasvisten käytössä oli paljon erilaisia tottumuksia. Toiset tykkäsivät lisätä kasviksia erilaisiin ruokiin tai vaikkapa smoothieen, hieman kuin häivyttääkseen kasvisten makua. Toiset taas tykkäävät kasviksista sellaisenaan, juuri maun vuoksi.

Kasvisten syömistä voisi verrata liikkumiseen. Tärkeintä on löytää oma ja mielekäs tapansa liikkua, silloin liikkuminen tuntuu hyvältä ja sen pariin hakeutuu. Kun löytää maun, josta pitää, sekä oman tavan lisätä kasviksia ruokavalioon, uusi tapa muodostuu helpommin. Kasvisten lisääminen voi tapahtua omassa tahdissa: ”Olen vaan pikkuhiljaa alkanut pitää kasvisruoasta. Pidän salaateista, vihanneksista, juureksista, hedelmistä, marjoista. Syön niitä ihan joka päivä usein.”

Kasvisruoka koetaan maukkaana ja terveellisenä

Valtaosa vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä väitteiden kanssa, missä kysyttiin, pidätkö kasvisruokaa terveellisenä ja maukkaana. Kasvisruoan syöminen koetaan myös helppona, vain yksittäiset ihmiset olivat eri mieltä tämän väitteen kanssa.

Sen sijaan kasvisruoan valmistamiseen liittyvissä kysymyksissä tuli enemmän hajontaa vastauksissa. Puolet vastaajista olivat sitä mieltä, että valmistus on vaivatonta ja toinen puoli koki kasvisruoan valmistamisen hankalana tai vievän paljon aikaa. Monesti hankaluudet liittyvät maustamiseen ja raaka-aineiden käsittelyyn, myös kasvisten säilöminen ja säilöntä koettiin osaltaan lisäävän haastetta.

Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että kasvisruoan syöminen on halpaa. Toisaalta vastauksissa korostui myös sesonkituotteiden hinnan huomioiminen – kesällä kotimaiset kasvikset ovat halvempia kuin talvella. Vastaajat antoivat paljon arvoa lähelle tuotetuille raaka-aineille. Tai kuten yksi vastaajista sanoittaa: ”Tarjoukset, niitten mukaan ostan.”

Kasvisruoan syöminen koetaan yleisesti hyvin myönteisenä. Yhteiskunnallinen keskustelu ja sosiaaliset verkostot osaltaan vaikuttavat siihen, miten kasvisten syömiseen suhtaudutaan.

Viisi syytä lisätä kasviksia

Nämä olivat vastaajien viisi tärkeintä syytä lisätä kasviksia omaan ruokavalioonsa:

  1. Terveys
  2. Eläinten hyvinvointi ja muut eettiset syyt
  3. Ympäristösyyt
  4. Talouden muut jäsenet ovat lisänneet kasvisten  ja kasvisruoan syöntiä
  5. Taloudelliset syyt

Kysely

Kysely kasvisruoan syönnistä toteutettiin anonyyminä 10.−19.11.2023 Sydänliiton Facebook-kanavan kautta. Vastaajia oli yhteensä 87, joista 87 prosenttia oli naisia ja 13 prosenttia miehiä. Vastaajien syntymävuodet olivat 1941–2001 välillä. Kyselyssä oli sekä strukturoituja että avoimia kysymyksiä.

Tutustu myös Ruoka ja ravitsemus sydänterveyden edistämisessä -artikkeleihin ja löydä esimerkiksi helpotusta ruoka-arkeen.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi