Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Lars Sund taitaa tarinankerronnan

Lars Sund taitaa tarinankerronnan

Kirjailija Lars Sund kertoo tarinan kuuluisasta säveltäjästä ja hänen elämäänsä kietoutuneista ihmisistä.

Tiina Eloranta
Julkaistu 30.12.2018
Päivitetty 28.2.2019
Kirjailija Lars Sund. Kuva: Niklas Sandström

Lars Sundin kirjan Missä musiikki alkoi tapahtumavyöry alkaa Pietarsaaresta. Sinä keväisenä päivänä on harmaata ja koleaa. Ravintola Terrazzon kulmalla kertoja todistaa, miten Parkkitalon purku sujuu.

Yhtäkkiä kertoja palaa muistoissaan 60- ja 70-lukujen tapahtumiin. Kertoja jää nimettömäksi, mutta raottaa kuitenkin lapsuutensa muistoja. Isä saarnasi rukouskokouksissa ja piti lapsensa herran kurissa ja nuhteessa. Siitä on jo tosin aikaa.

Kertoja poikkeaa välillä nykyisyyteen, sillä hän kirjoittaa kirjaa suomenruotsalaisesta Alf Holmista. Neuvoja kertojalle jakaa työväenopiston kirjoittajakurssin opettaja. Tapahtumia seuraa myös paikallisen säveltäjän ja peltisepän Odin Sikströmin haamu.

Kirjan päähenkilöksi nousee luontevasti Alf, josta kasvaa kuuluisa säveltäjä. Hän eli nuoruuttaan 60- ja 70-luvuilla. Alfilla on absoluuttinen sävelkorva, jonka seikan hänen äitinsä Ulla-Maj haluaa sivuuttaa. ”Hän rakasti Alfiaan niin hillittömästi, että se soti hänen tavallisesti raitista ja järkevää olemustaan vastaan. Hän halusi suojella poikaansa kaikilta maailman vaaroilta ja kauheuksilta.”

Alfin äiti on opettaja ja johdattelee myös poikaansa opettajan uralle. Siinä hän tosin onnistuu huonosti. Autoja korjaileva isä Eelis jää vaimonsa varjoon. Sivuuttaa ei voi Schalinin perhettä, joka saa keskeisen roolin kirjassa. Schalinin pariskunta on rakentanut ympärilleen vilkkaan sosiaalisen elämän, kunnes perheen isä Göran tekee anteeksiantamattoman synnin.

Sitten on vielä punaista sellokoteloa kantava Helen.

Musiikkia ja muusikoita

Kuten kirjan nimestä voi päätellä, teema kietoutuu musiikin ympärille. On bändejä, musiikkia ja muusikoita. On myös rakkautta ja kipeitä hetkiä. ”Kertomukseni ei ulotu 1990-luvun alkua pitemmälle. En jaksa enempää. Muut saavat jatkaa.”, kirjan kertoja tilittää kirjan loppupuolella.

Sundin kerronta kietoutuu vuosikymmenien tapahtumiin tiiviisti ja pitää lukijan mielenkiinnon yllä yllättävissäkin käänteissä. Sund vie lukijan kertojan avulla kunkin henkilön ajatuksiin, odotuksiin ja tekoihin, myös niihin, jotka jäävät ajatuksen tasolle.

 

Missä musiikki alkoi on Sundin kymmenes kirja ja romaanista Kolme sisarta ja yksi kertoja (S&S 2014) alkaneen trilogian toinen osa.

Missä musiikki alkoi (Där musiken började, Förlaget 2018) on suomentanut Laura Jänisniemi.

Missä musiikki alkoi sai vuoden 2018 Finlandia-palkintoehdukkuuden. Ensimmäisen kerran Sund oli Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 1997 kirjallaan Lanthandlerskans son (Söderström & Co).

 

Lars Sund: Missä musiikki alkoi.

Lars Sund: Missä musiikki alkoi. Teos 2018.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi