Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kirjasto on Sallan sydän

Kirjasto on Sallan sydän

Kirjastossa saa lainata, harrastaa, lukea, vaihtaa kuulumiset ja tietenkin vain olla. Ei ihme, että kirjasto on pienen lappilaisen Sallan kunnan sydän.

Terhi Friman
Julkaistu 19.2.2019
Päivitetty 28.2.2019
Kirjastovirkailija Salla Pulkkanen iloitsee kollegojensa Mirja Tuhkalan ja Suvi Seppälän kanssa Sallan kirjaston sijoittumista vuoden kirjastokunta -äänestetyksen yleisösuosikiksi. Kuva; Terhi Friman

Sallan kunnassa Itä-Lapissa kirjastosta on luotu monipuolinen kunnan keskus. Kirjasto tekee yhteistyötä niin päiväkodin, koulun kuin vanhainkodin kanssa, ja se tarjoaa kuntalaisille harrastustiloja – sekä tietenkin kirjoja, musiikkia ja elokuvia lainaan.

Kirjastossa kokoontuu kansalaisopiston Käsityökirjasto ja nuoret voivat käydä siellä mediatilassa pelaamassa. Esikoululaisille on joka vuosi muun muassa juhlalliset itsenäisyyspäivän etkot. Kirjastosta saa lainata vaikkapa kävelysauvat tai sykemittarin, ja siellä voi maksaa laskuja.

Kerran viikossa kirjastossa kokoonnutaan paikallishistorian äärelle. Kotiseutuaktiivi Tapio Saloheimo lukee vanhoja Koillis-Lappi-lehtiä, joiden pohjalta muistellaan menneitä ja kerrataan paikkakunnan historiaa.

Sallassa eletään Suomen historian kannalta merkittävillä sijoilla, ja se kiinnostaa ihmisiä. Kirjastovirkailija Salla Pulkkanen sanookin, että historia on Sallassa läsnä.

Rakastettu kirjasto

Sallalaisten rakkaus omaa kirjastoa kohtaan näkyi vahvasti, kun syksyllä 2018 valittiin ensimmäisen kerran Vuoden kirjastokunta. Espoo vei voiton mutta Sallan kirjasto äänestettiin yleisösuosikiksi.

Sallalaiset olivat innolla mukana äänestämässä, ja kirjastovirkailijoille toivotettiin onnea kilpailuun. Jotkut kävivät kirjastossa kyselemässä neuvoa, miten nettiäänestykseen voisi osallistua.

Kirjastovirkailijat Salla Pulkkanen, Mirja Tuhkala ja Suvi Seppälä kertovat, että yleisön suosikiksi pääsyä juhlittiin asiak­kaiden kanssa kakkukahvien merkeissä ja esimerkiksi koululaiset yllättivät tulemalla kirjastoon laulamaan.

Kirjasto tekee juuri koululaisten kanssa hyvin tiivistä yhteistyötä. Koululuokat viettävät välillä koko koulupäivän kirjastossa ja hyödyntävät niin kirjoja, lehtiä kuin näyttelyjäkin opetuksessa.

Koululaisten vanhempia halutaan kannustaa eri tavoin lukemaan kirjoja lapsilleen ja nuorilleen. Lukutaidon ja lukemisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa – hyvää lukemisen taitoa ja kykyä etsiä tietoa tarvitaan aina. Ei riitä, että pikkukoululainen lukee vain pakolliset läksyt aapisesta.

Viime syksynä kirjasto osallistui opetushallituksen tuella tutkimukseen lasten ja nuorten elämäntavoista. Hyvää digiarkea etsimässä -hankkeeseen osallistui kymmenen lasta ja nuorta, joilta kysyttiin ravintoon, liikuntaan ja ruutuaikaan liittyviä asioita.

Nuoret sitoutuivat lukemaan kirjaa juuri ennen nukkumaan menoa viikon verran ja kävi ilmi, että he kokivat nukkuvansa levollisemmin, kun illalla on älypuhelimen sijaan kirja kädessä.

Paula Paavilainen

Paula Paavilainen käy kirjastossa joka viikko. Kuva: Terhi Friman

Kirjastossa saa vain olla

Kirjasto on sallalaisille ennen kaikkea sosiaalinen juttu. Salla Pulkkanen naurahtaa, että pienessä kunnassa asiakkaat tulevat helposti tutuksi. Kirjastovirkailija oppii tarvittaessa nopeasti tietämään, mitä kukakin tykkää lukea ja osaa suositella kirjoja. Samalla vaihdetaan kuulumisia.

– Olemme halunneet luoda kirjastosta paikan, jossa saa olla ja viettää aikaa, Pulkkanen sanoo ja esittelee kirjaston oleskeluryhmiä. Kirjastosta löytyy myös rentouttava hierontatuoli, joka on monen mieleen.

Kirjastovirkailijoiden asiantuntemus ei jää kirjaston seinien sisään. Mirja Tuhkala kerää kerran viikossa kirjat kassiinsa ja kiirehtää vanhainkotiin lukemaan. Muistisairaille esimerkiksi selkokieliset kirjat ovat mukavaa kuunneltavaa ja hyviä keskustelun pohjia.

Pienessä lukusalissa Paula Paavilainen lukee Lapin Kansaa. Hän käy kirjastossa joka viikko. Hän lukee siellä lehdet, joita on hyvä valikoima, ja lainaa kotiin lukemista.

– Minne tahansa menen, hankin ensimmäiseksi kirjastokortin. Asuin välillä Irlannissa, Corkissa, ja sielläkin viihdyin kirjastossa. Kun tulin Sallaan takaisin, aloin käydä täällä.

Paula Paavilainen tykkää dekkareista, kuten moni sallalaisista tällä hetkellä. Kirjaston suosituimpien aikuisten kirjojen listalla ovat jännärit sekä eräkirjat.

– Yritän laajentaa lukuharrastustani klassikoihin. Viimeksi luin Sieppari ruispellossa -teoksen ja nyt aloittelen Kerro minulle Zorbasta. Täältä kirjastosta saa haluamansa helposti ja jos ei saa, kaukolainat tulevat nopeasti.

Sallan kirjasto haluaa saada kuntalaiset osallistumaan. Aina tavoite ei ole saada kävijöitä saman tien lukutoukiksi. Esimerkiksi Pokémon-tapahtumien avulla lapset saatiin kokoontumaan kirjastoon ja samalla päästiin parantamaan puheyhteyttä heidän kanssaan.

Yhdessä tekeminen on yksi kirjaston tavoitteista.

 

Lue myös: Lukupiirin yhteisöllisyys houkuttelee

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi