Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Alkoholi / Koskettavia tarinoita alkoholismin varjossa eletystä lapsuudesta

Koskettavia tarinoita alkoholismin varjossa eletystä lapsuudesta

Ani Kellomäen kirja Kosteusvaurioita on ajatuksia ja tunteita herättävä. Kirja voi avartaa ymmärrystä omaan tai monen läheisen elämään.

Anne Kuusisto
Julkaistu 10.1.2018
Päivitetty 11.1.2022
Ani Kellomäki

”Lapsuudenkodissani muhi muutakin kuin kosteusvaurio keittiön seinässä. Pinnistelin pitääkseni kostean taustani piilossa.” Miltä vanhemman juominen näyttää lapsen silmin ja millaisia vaikutuksia sillä on aikuisuuteen. Ja mistä on löytynyt voimia, kun lapsuudenkodin perinnön kanssa on pitänyt tulla toimeen?

Koskettavia tarinoita ihmisten elämästä löytyy Ani Kellomäen kirjasta Kosteusvaurioita, joissa ihmiset kuvailevat lapsuuttaan ja aikuisuuttaan alkoholin varjoissa.

Kun pinnan alla kuplii, haastavissa oloissa kasvaneilla ihmisillä löytyy ratkaisuyrityksiä. Yksi pingottaa kulissit kuntoon kodin, uran ja ulkonäön suhteen. Toinen pitää pahaa oloa kurissa juomalla itse vähän lisää, herkuttelemalla ylenpalttisesti, liikkumalla fanaattisesti tai aloittamalla aina uuden ihmissuhteen. Helpotuksen toivossa juostaan maratoneja tai paiskitaan töitä yli rajojen. Olon voi saada tuntumaan hetkeksi helpommalta, mutta pysyvää apua ei näistä keinoista löydä.

Kirjan ensimmäisessä osassa käsitellään suomalaista alkoholikulttuuria ja sen muutosta sekä lapsen näkökulmaa perheen alkoholinkulutukseen. Toisessa osassa käsitellään samojen ihmisten tulkintaa siitä, miten lapsuuden kokemukset ovat vaikuttaneet aikuisuuteen ja ihmissuhteisiin. Kolmannessa osassa pohditaan, voiko, ja jos niin miten, lapsuudenkodin kipeästä perinnöstä päästä eroon. Miten menneisyyden kokemuksiin voi ottaa etäisyyttä, onko liikaa juonelle vanhemmalle annettava anteeksi ja miten se voisi tapahtua? Kirjaa varten on haastateltu paljon ihmisiä ja siitä löytyy otteita 38 ihmisen tarinasta.

Kirja on koskettava ja mielenkiintoista luettavaa elämänmakuisten tarinoiden johdosta. Tarinat ovat tuiki tavallisia, suomalaisia lapsuusmuistoja ja elettyä elämää, jotka ovat osittain hyvinkin kivuliaita, toiveikkaita, lohduttomia ja lohdullisia yhtä aikaa. Kirja tarjoaa myös ehdotuksia aiheen käsittelyyn oman historian, omien sisäisten möykkyjen tai vaikka kumppanin kokemuksien ymmärtämiseksi. Ajatuksia ja tunteita herättävä kirja, joka voi avartaa ymmärrystä omaan tai monen läheisen elämään.

Ani Kellomäki: Kosteusvaurioita – kasvukertomuksia pullon juurelta. Atena 2017.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi