Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Pieni maammekirja häpeästä

Pieni maammekirja häpeästä

Sosiaalipsykologi, opettaja ja kouluttaja Janne Viljamaa tunnetaan kasvatusta ja tunteita käsittelevistä kirjoistaan. Nyt ilmestynyt Hirveä häpeä! Pureutuu kansallistunteeseemme, mutta tarjoaa myös keinoja, joilla haitallisesta häpeästä voi päästä eroon. 

Marja Kytömäki
Julkaistu 26.9.2018
Päivitetty 23.4.2019
Janne Viljamaa, Hirveä häpeä!

Viljamaa muistuttaa, että häpeä on välttämätön ja ihmisyyttä suojeleva tunne. Häpeä tekee ihmisestä ihmisen. Se kuuluu elämään, mutta väärästä häpeästä on syytä päästä eroon. 

Häpeämättömyys johtaa itsekeskeisyyden ja narsistisen käytöksen lisääntymiseen. Haitalliseksi häpeä muuttuu, kun se alkaa hallita käyttäytymistä ja eristää uhrin niin, että muiden ihmisten kohtaaminen muuttuu mahdottomaksi. 

Häpeältä suojautuminen vaatii sinnikkyyttä. Viljamaa tarjoaa vastalääkkeeksi negatiivisen ajattelun välttämistä ja empatiaa. Jokainen voi itse vaikuttaa elämäänsä kitkemällä säännöllisesti pois mielestä kielteisiä ajatuksia. Hyvä perussääntö on, että jos toisesta ei ole mitään hyvää sanottavaa, on parempi olla hiljaa. Jos kaikki esittäisivät jokaista valitusta kohti yhden kiitollisuuden aiheen, muokkaantuisi koko yhteisön kulttuuri rakentavammaksi.

Empaattinen ihminen ei saata toista häpeään, mutta empaattisen voi olla vaikea suojata itseään ja rajojaan. Viljamaalla on tarjolla työkaluja.  Huumori vapauttaa energiaa silloin kun se on hyväntahtoista ja leikkisää. Itseironia on stand up -koomikoiden tapa laukaista häpeää ja jännitystä. Toisille nauraminen sen sijaan on kiusaamista.

Myös toiminta laukaisee stressiä, joka usein purkautuu häpeänä. Viljamaa rohkaisee olemaan aloitteellinen ja auttamaan toisia myös keinoina vähentää ahdistusta. Niin ikään erilaiset rentoutumisen keinot auttavat. 

Ja kuinka ollakaan, säännöllinen liikunta ja terveet elämäntavat toimivat myös häpeän torjunnassa. Terve sielu ja hyvä itsetunto kehittyvät Viljamaan mukaan terveessä ja hyvinvoivassa ruumiissa. 

 

Janne Viljamaa, Hirveä häpeä! Suomalainen häpeä ja kuinka siitä pääsee eroon. Atena 2018.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi