Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Kuinka uneton oppi nukkumaan

Kuinka uneton oppi nukkumaan

Leeni Peltonen on kärsinyt jonkin asteisesta unettomuudesta lähes koko aikuisikänsä. Pari vuotta sitten hänen mittansa tuli täyteen.

Soili Soisalo
Julkaistu 24.2.2016
Päivitetty 29.3.2019
Unettomuudesta kärsinyt Leeni Peltonen päätti opetella nukkumaan ilman lääkkeiden apua. Kuva Elvi Risk/Studio Fotonokka

”En pitänyt siitä tyypistä, joka minusta oli tulossa,” hän toteaa Valvomo-kirjassaan, joka ilmestyi vuoden alussa. Hän ei halunnut elää elämää, jossa juuri ja juuri selviytyi päivästä toiseen vaativassa päätoimittajan työssään. Hän päätti opetella nukkumaan ilman lääkkeiden apua.

Samalla syntyi päätös kirjoittaa unta käsittelevä tietokirja. Siihen liittyi rohkea ajatus antaa kasvot unettomuudelle ja kertoa omakohtaisesta kamppailusta univaikeuksien kanssa. Kirjoittajan oma tarina tekee tietokirjasta kiehtovan luettavan.

Pitkän linjan toimittaja on perehtynyt aiheeseensa huolellisesti ja haastatellut maan parhaat unitutkimuksen asiantuntijat. Johtoajatuksena on päästä Käypä hoito -suosituksen toteutumiseen eli käyttämään unettomuuteen lääkkeettömiä hoitoja.

Unettomuutta hoidetaan nykyään enimmäkseen lääkkeillä oireen syytä selvittämättä. Unilääkkeiden pitkäaikainen käyttö saattaa usein pahentaa unettomuuden kierrettä. Lisäksi sekä univaje että lääkkeet lisäävät muisti- ja muiden sairauksien vaaraa. Useat tutkimukset osoittavat, että monia auttaisivat lääkkeettömät menetelmät, jotka saavat unettoman ajattelemaan ja toimimaan uudella tavalla.

Kirja tarjoaa univaikeuksien kanssa kamppaileville vertaistukea ja paljon faktatietoa. Lisäksi se antaa toivoa: nukkumaan voi oppia aikuisenakin!

Leeni Peltonen: Valvomo – Kuinka uneton oppi nukkumaan. Otava. 2016

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi