Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Kulttuuria tarjoillaan nyt kotisohvalle

Kulttuuria tarjoillaan nyt kotisohvalle

Kaipaatko kulttuuria ja viihdettä piristämään arkeasi? Nyt live-kulttuuria on tarjolla yllin kyllin: useat kulttuuritoimijat ovat avanneet arkistonsa verkossa.

Taru Utriainen
Julkaistu 9.4.2020
Päivitetty 29.4.2020

Vaikka näytöksiä ja tapahtumia on poikkeustilan takia siirretty ja peruttu, pääsee kulttuurielämyksistä onneksi nauttimaan myös omalta kotisohvalta käsin. Nyt jos koskaan on aika hyödyntää etämahdollisuuksia – ja lähteä vaikkapa virtuaalimatkalle New Yorkiin tutustumaan Metropolitanin monipuoliseen oopperatarjontaan. Useat kulttuuritoimijat ympäri maailmaa ovat avanneet arkistojensa aarteita: esitystensä tallenteita, näyttelyitä ja muuta ohjelmaa yleisölle katsottavaksi verkossa.

Olemme koonneet yhteen oopperatalojen, orkestereiden, museoiden ja balettien tarjoamia maksuttomia tallenteita, live-tapahtumia ja muuta mielenkiintoista kulttuurisisältöä.

 

Nappaa mainiot vinkit ajanvietteeksi kotioloihin

 

 

  • Lisäksi Tampereen Filharmonia käynnistää kahdeksanosaisen TF Chamber -kamarikonserttisarjan, joka tarjoaa intiimejä kohtaamisia orkesterin pienyhtyeiden kanssa. Ohjelmassa kuullaan muun muassa Beethovenille ja Schubertille omistettuja kokonaisuuksia. Konserttisarja on vapaasti katsottavissa Tampere Filharmonian YouTube-kanavalla, sekä verkkosivuilla 9.4.–28.5.2020. Katso lisätietoja ja tarkempi aikataulu Tampere Filharmonian verkkosivuilta.

 

 

  • Suomen kansallisooppera tarjoaa esitystallenteita, trailereita ja tekijöiden haastatteluja katsottavaksi kansallisoopperan Stage-palvelun kautta. Nähtävillä ovat kokonaisuudessaan ainakin Mozartin Don Giovanni, Puccinin La Boheme, Wagnerin Reininkulta, Massenet’n Thais ja baletti Peppi Pitkätossu. Lue juttu Peppi Pitkätossu tuo leikittelyä kansallisbaletin näyttämölle sydan.fin Kulttuuri-osiosta. Myös balettioppilaitoksen esittämä baletti Pähkinänsärkijä on katsottavissa virtuaalinäyttämöllä.

 

  • Maailman suurista oopperataloista verkkoarkistonsa on avannut Wienin valtionooppera osoitteessa: staatsoperlive.com. Se tarjoaa päivittäin oopperaesityksiä koko maaliskuun ajan – mahdollisesti jopa pidempäänkin. Valikoimaan kuuluu useita oopperoita, kuten A Midsummer Nights Dream, Cinderella ja Wolfgang Amadeus Mozartin Don Giovanni. Näytöksistä osa esitetään englannin lisäksi myös saksan kielellä. Tarkistathan yksittäisten tallenteiden kielitiedot palveluntarjoajan nettisivuilta.

 

 

  • Kansallisgalleria tarjoaa kulttuuria parhaimmillaan: luvassa on niin virtuaalivierailuja, opastettuja kierroksia kuin teosesittelyitäkin. Teosesittelyt ovat saatavilla myös viittoman kielellä Ateneumin nettisivuilla. Ateneumin kokoelmissa on lähes 40 000 teosta, joihin kaikkiin voi tutustua verkossa.

 

  • Lue myös sydän.fin artikkeli Suomen taiteen tarinoita lyhytelokuvina. Jutusta löydät tietoja kolmestatoista Ateneumin tuottamasta lyhytelokuvasta, jotka esittelevät maalauksia ja niiden tekijöitä. ”Elokuva on erinomainen väline nostaa esiin maalausten yksityiskohtia”, silloinen Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson sanoo.

 

Kulttuuria muualla

 

  • Facebookista löytyy lukuisia ryhmiä kulttuuri- ja musiikkiesityksiä etsiville ihmisille, joissa jaetaan tietoa tulevista tapahtumista, esityksistä ja live-keikoista. Esimerkiksi Facebook -ryhmä ”Karanteeniklubi” toimii ikään kuin ilmoitustauluna tapahtumille ja siihen liittyvälle toiminnalle, jota voidaan järjestää turvallisesti – virtuaalisesti tai livenä.

 

  • koronakonsertit.fi on koonnut listan konserteista ja live-keikoista, joita järjestetään lähes päivittäin. Niistä suurin osa on maksuttomia, kuten tiistaina 7.4. Tapiola Sinfonietan LIVE: Kamarimusiikkia 3 sekä torstaina 16.4. Samuli Edelmannin ja perjantaina 24.4. Maija Vilkkumaan keikat Ruutu Livessä.

 

Nautinnollisia hetkiä kulttuurin ja taiteen parissa!

Lue myös:

Perheessä on voimaa

Markku Siivola – tuhannen unen asiantuntija

Muutos onnistuu suunnittelulla

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi