Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Kummitustarinat kutkuttavat mielikuvitusta

Kummitustarinat kutkuttavat mielikuvitusta

Vanessa Kairulahtea ja Karolina Kouvolaa kiinnostaa ihmisten kertomat ja kokemat kummitustarinat. Jopa niin paljon, että he kirjoittivat aiheesta kirjan Helsingin henget – opas aaveiden pääkaupunkiin.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 17.8.2018
Päivitetty 24.6.2019
Kummitustariniota syntyy sinne, missä on ollut kipua ja kärsimystä, Vanessa Kairulahti ja Karolina Kouvola kertovat Sederholmin talon vintillä. Kuva: Tiina Eloranta

Valo siivilöityy ikkunaruudun läpi piirtäen kaistaleen muuten hämärään vinttitilaan. Kun kurkistan ulos, Helsingin tuomiokirkko näkyy koko komeudessaan. Iltapäivän valossa olo tuntuu mukavalta. Kun Sederholmin talon vintille kapuaa syksyllä tai talviaikaan, tilassa on omituinen tunne, joka on syvää, karmivaa tunnetta, kertovat uskontotieteilijät Vanessa Kairulahti ja Karolina Kouvola.

Helsingin vanhimman kivitalon rakennutti Johan Sederholm vuonna 1757. Kiinteistössä sijaitsi 1980-luvulla raastuvanoikeus, jonka toimistotyöntekijät kuulivat yläkerroksista välillä laahaavia ääniä. Työntekijät kutsuivat aavetta leikkisästi ”Kustaaksi”.

Vielä 2000-luvullakin talossa tapahtui kummia: Sederholmin sukulaiset pitivät tiloissa sukukokousta, kun jokin omituinen voima oli lennättänyt ryhmän jäseniä muutaman askeleen taaksepäin, kirjoittavat Kairulahti ja Kouvola elokuussa ilmestyneessä kirjassaan Helsingin henget – opas aaveiden pääkaupunkiin (SKS).

Kairulahti kuuli kummitustarinoita, kun hän veti Helsingin kaupunginmuseon kummituskävelyitä. Hän toimi myös kaupunginmuseon kummitusvastaavana. – Olen kiinnostunut historiasta ja mystiikasta, lisäksi museolla työskennellessä ihmiset tulivat kysymään, missä Helsingissä kummittelee.

Tarinoita kummituksista Helsingin kaupunginmuseo on kerännyt jo kaksikymmentä vuotta.

Myös Kouvola innostuu mystiikasta. – Ihmiset kertovat mielellään tarinoita, hän iloitsee.

Vanessalla on myös kummitusnenä, Kouvola huomauttaa.

– Kävelin ja katselin kiinnostavia rakennuksia. Katsoin, tuossahan on värikäs julkinen rakennus, jolla on historiaa. Menin rakennukseen sisään ja kysyin, kummitteleeko täällä, Kairulahti kertoo.

Vieraat voivat todeta, että Sederholmin talon vintillä ei kummittele, ainakaan nyt.

– Muutaman kerran olen kokenut valojen räpsyttelyä. En voi kuitenkaan sanoa, että uskon kummituksiin, Kairulahti toteaa.

Helsingin henget

Helsingin henget julkaistiin elokuussa.

Kairulahti ja Kouvola ovat tehneet perusteellista työtä. Kummitustarinoiden Helsingin hengistä lukija löytää Helsingin historian lyhyen oppimäärän ja tietoa Suomen kummituksista. Jos kummitukset todella kiinnostaa, Kairulahti ja Kouvola ovat suunnitelleet kävelyreittejä, joiden varrelta kummituksia voi bongailla. Kirjoittajien suunnittelemat reitit suuntaavat Kruununhakaan, puistoihin ja Helsingin keskustaan. Kun syksy pimenee, kummituskävelylle syntyy sopivat puitteet.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi