Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Kuntoutuminen / Kunto kohenee puuhaillessa

Kunto kohenee puuhaillessa

Edullinen vuosivuokramökki tarjoaa mahdollisuuden aktiiviseen elämään. Pekka Lehtinen puuhailee mökillään ympäri vuoden.

Merja Laakso
Julkaistu 3.2.2017
Päivitetty 28.5.2018
Mökillä polttopuiden pilkkomista riittää vaikka joka päivälle.

Salon Kiikalassa oli kunnon lumihanget maaliskuussa 2015. Pekka Lehtinen oli juuri saanut vuokrattua mökin pienen metsälammen rannalta. Vaikka hän oli käynyt siellä kylässä edellisten vuokralaisten vielä asuttaessa mökkiä, hän halusi lähteä katselemaan paikkoja nyt kun hänellä oli oma avain, huolimatta siitä, että sää on Varsinais-Suomessa harvoin yhtä talvinen.

Lehtinen ei ollut ihan varma, pääsisikö perille metsätien perukoille, vai olisiko tiellä liikaa lunta. Huoli osoittautui turhaksi, sillä läheisen maatilan isäntä oli kuullut uuden mökkiläisen tuloaikeista, ja aurannut tien ajokuntoon ihan vaan aikansa kuluksi – ja omanlaisena tervetulotoivotuksenaan.

Pääkaupunkiseudulla kerrostalossa pitkään asuneelle hiukan rapakuntoiselle miehelle mökki on tarjonnut mahdollisuuden elintapojen radikaaliin parantamiseen.

– Espoossa pidän askelmittaria ranteessa, ja pyrin siihen, että ottaisin 10 000 askelta joka päivä. Aika usein jään alle tavoitteen. Mökillä ei tarvitse ottaa mittaria käyttöön, sillä siellä ei istuskella. Rantamökin ja ylämökin välillä tulee käveltyä kymmeniä kertoja päivässä. Verenpaine on nykyään vakaammalla tasolla.

Kiikalan mökki ei ole vain kesäasunto, vaan siellä käydään ympäri vuoden. 

– Mökille pääsee kotipihasta tunnissa, ja sinne tulee lähdettyä herkästi heti kun on rauhaton olo. Tykkään tehdä monenlaisia puutöitä, ja mökillä on aina joku projekti odottamassa. Metsässä liikun kesällä ja syksyllä poimimassa marjoja ja sieniä. Täytyy myöntää, etten tiennyt sienistä yhtään mitään ennen kuin vuokrasin tämän mökin. Ystäviä on käynyt kylässä tasaiseen tahtiin, ja he ovat opettaneet minut sienestämään. Nyt olen päässyt talvellakin nauttimaan itse keräämistäni metsän antimista, kun osa suppilovahverosadosta kuivattiin. Esimerkiksi palapaistiin tulee aivan uudenlainen maku kun sinne laittaa kourallisen sieniä muhimaan.

– Useimmat ihmiset liikkuvat metsässä lähinnä vain marjastus- ja sienestysaikaan, mutta minä kävelen siellä ympäri vuoden haeskelemassa mielenkiintoisen näköisiä oksia ja juurakkoja. Metsä on täynnä puutaidetta, ja vaikka kävelisi samoillakin poluilla, niin aina löytyy jotain uutta. Työstän puusta erilaisia sisustusesineitä, ja luonnon muovaamat materiaalit tekevät jokaisesta työstä uniikin. Samalla kunto kohenee ja mieli virkistyy kun kuljen metsässä omanlaisessa aarteenetsinnässäni.

Vanhojen sukutilojen mailla

Pekka Lehtinen oli käynyt Kiikalassa kyläilemässä helsinkiläisten ystäviensä mökillä muutamia kertoja. Kun ystävät siirtyivät naapurijärven rannassa vapautuneelle isommalle mökille, Pekka sai vuokrattua heidän vanhan mökkinsä.

Vuosivuokramökit sijaitsevat kahdella vanhalla sukutilalla Salon Kiikalassa. Mökkien vuokraajat ovat kaikki pienissä kerrostaloasunnoissa asuvia pääkaupunkiseudun asukkaita, joille vuosivuokramökit ovat edullinen ja riskitön tapa päästä nauttimaan maaseudun rauhasta lyhyen matkan päässä kotoa. Mökki maksaa vuokraajalle alle seitsemän euroa päivässä, ja sopimus tehdään vuodeksi kerrallaan. Vuoden mökkeily maksaa siis noin 2 300–2 500 euroa hiukan mökistä riippuen. Vaikka kesä on sesonkiaikaa, kaikki käyvät mökeillään myös talvella. Moni mökki on ollut vuokralla samalla perheellä jo parin sukupolven ajan, mutta aina joku myös vapautuu. Mökeissä ei ole sähköä eikä juoksevaa vettä.

Vuokraajat tietävät löytäneensä jotain ainutlaatuisen harvinaista, ja mökeistä pidetään hyvää huolta. Nikkarointitaitoiset kaupunkilaiset ovat päässeet toteuttamaan itseään, ja mökkeihin on tehty monenlaisia parannuksia. Mökin omistajille vuosivuokraajat ovat myös hyvä asia, sillä mökki pysyy varmemmin hyvässä kunnossa kuin jos sitä vuokraisi lyhyiksi ajanjaksoiksi kerrallaan.

Projekteja riittää

Ensimmäisen vuoden aikana Pekka Lehtinen teki jo monia parannuksia tontillaan. Ensiksi hän rakensi turvallisemmat rappuset uimarantaan, jonne mennään jyrkkää kalliota pitkin. Kelluvan laiturin rakentaminen on suunnitteilla, ja sitä varten hän kävi poraamassa kallioon reiät kiinnityksiä varten keskellä talvea. Hän on myös uusinut saunan kiukaan, rakentanut grillikatoksen, laatoittanut puuvaraston lattian ja pidentänyt saunaterassin kattoa niin, että se tarjoaa paremman suojan sadesäällä.

– Läheisessä rautakaupassa tunnetaan minut jo aika hyvin, Pekka sanoo naurahtaen.

Mökkitien varteen on syntynyt tiivis ystäväporukka: mökkeilijät ja mökin omistajat viettävät paljon yhteisiä saunailtoja ja avustavat toisiaan kaikenlaisissa kunnostushommissa. Joukossa on yksi muusikko, jonka säestyksellä porukka laulaa kaikille tuttuja lauluja aina jossain vaiheessa illanviettoja. Mökeillä vietetään sosiaalisempaa elämää kuin kotona kaupungissa.

Pekka Lehtiselle sauna pienen lammen rannalla on yksi tärkeimpiä asioita mökkeilyssä.

– Kerrostalokaksiosta on mukava päästä luontoelämää viettämään – ja saunomaan ihan koska vaan. Olen kova saunomaan, mutta kotona minulla on yksi saunavuoro viikossa aina lauantai-iltapäivisin. Jos silloin on jotain menoa, pitää taas odottaa viikko. Nyt mökillä sauna lämpiää joka päivä, ja saunominen menee pitkän kaavan mukaan. Ei siihen tunti riitä.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi