Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan

Lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan

Laura Syväsalmi-Astala kyllästyi käyttämään kaiken aikansa ja energiansa siihen, että vihasi kehoaan. Hän mietti jatkuvasti, kuinka laihtuisi. Liikuntaa hän harrasti vain laihtumisen vuoksi. Hän tunsi, että laiha on yhtä kuin hyvä ja kaikki lihominen huonoa.

Tiina Eloranta, toimittaja
Julkaistu 22.10.2024
Rantalomalla perheen kanssa Laura ei kertaakaan miettinyt, kehtaanko hän kulkea bikineissä. Hän puki päälleen juuri sitä, mikä hyvältä tuntui. Kuva Laura Syväsalmi-Astalan kotialbumi

Nuorena aikuisena Laura kuuli aivan liikaa laihdutuspuhetta ja lihomisella pelottelua. Hän kärsi syömishäiriöistä yli 10 vuoden ajan 13–25-vuotiaana.

Laura, 40, työskentelee terveydenhoitajana ja on kahden lapsen äiti.

– Kahden lapsen kantaminen ja synnyttäminen aikaansai hyvin hitaasti muutoksen, jonka lopputulemana lopetin laihduttamisen reilu vuosi sitten. En halunnut opettaa lapsilleni kehovihaa.

– Myötätuntoisuus itseäni kohtaan näkyy nykyään siinä, että kuuntelen kehoani. Haluan sille vain hyvää. Syön nykyään terveellisemmin ja monipuolisemmin kuin koskaan, mutten rajoita yhtään mitään, enkä ikinä enää ”ansaitse” herkkuja salilla tai rajoittamalla syömisiäni muutoin.

Nykyään Laura syö herkkuja silloin kun mieli tekee, mutta aivan yhtä paljon hän nauttii puurosta hedelmillä, jugurtista tuoreilla marjoilla tai vihanneksista hummuksella.

– Ja silloin kun kehoni kaipaa suklaata, sallin senkin, aivan ilman syyllisyyttä.

Kun Lauran mieleen nousee epämiellyttäviä ajatuksia, erityisesti aina tiettynä hormonikierron ajankohtana, hän muistuttaa itseään, ettei se vuosikymmenten itseviha ja laihdutus vienyt mihinkään. Sen sijaan lempeys ja myötätunto on nyt jo vienyt pidemmälle kuin koskaan aiemmin.

– Tällä hetkellä suhtautuminen kehooni on ensisijaisesti lempeä, myötätuntoinen ja arvostava.

Laura aloitti Crossfit-harrastuksen. Lisäksi hän käy yhtenä aamuna viikossa vesijumpassa ja saattaa tehdä kotijumpan.

– Erityisesti Crossfitissä ilahduttaa huomata oman voiman lisääntyminen, enkä tällä hetkellä mistään muusta liikuntamuodosta saa yhtä tehokkaasti endorfiinejä. Nautin nykyään liikunnan tuomasta hyvästä olosta, kun en tuijota pelkästään lukemia vaa’alla.

– Puoliso on ollut ehdottoman kannustava koko ajan mahdollistamalla minulle liikuntaharrastuksen, sekä rakastamalla ehdoitta, koossa missä hyvänsä. Lasten katse kannustaa jatkamaan tällä tiellä, sillä pienet silmät tarkkailevat aina, enkä ikinä halua heidän näkevän minun puristelevan inhoten vatsamakkaroitani. Vatsani on mitä on, koska se on kantanut maailmaan kaksi upeaa pientä ihmistä.

Lue myös:

Lempeyttä ja myötätuntoa itseä kohtaan kannattelee myös tutkija Salla-Maarit Volasta

Salla-Maarit Volanen halusi parantaa itsemyötätuntoaan ja teki harjoitteita. Vuosien aikana hän on pystynyt luomaan itseensä lämpimämmän ja lempeämmän suhteen. Hän oppi näkemään itsessään paljon arvostettavia ja kauniita puolia ja piirteitä, joita hän ei aikaisemmin ollut osannut nähdä tai arvostaa. Salla-Maarit myös kirjoitti kirjan Huomio hetkeen – Levollisen läsnäolon taito.

Lue Salla-Maaritin haastattelu ”Opin suhtautumaan itseeni ymmärtäväisemmin ja lempeämmin”.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi