Hyppää sisältöön
Etusivu / Kulttuuri / Leo Jokela – vaatimaton sivuosien sankari

Leo Jokela – vaatimaton sivuosien sankari

Näyttelijä Leo Jokela (1927–1975) muistetaan sivuroolien virtuoosimaisena esittäjänä. Hänen tunnetuimpiin rooleihinsa kuuluivat papukaija G. Pula-aho Spede Pasasen radio-ohjelmissa sekä etsivä Kokki Komisario Palmu -elokuvissa.

Tuula Vuolle-Selki
Julkaistu 24.11.2016
Päivitetty 6.9.2018

Komisario Palmun erehdys -elokuvaan liittyy Jokelan koko uran kenties kuuluisin kohtaus, jossa hän laulaa foksin Silmät tummat kuin yö ravintola Kämpin kabinetissa. Sivuroolien näyttelijän ura huipentui pääosaan Juhani Ahon romaaniin perustuvassa televisionäytelmässä Rautatie. Roolityö oli Jokelan uran viimeisimpiä.

Elokuvien monitoimimies

Leo Jokela oli elokuvien monitoimimies. 1950-luvulla Jokela toimi myös naamioitsijana; Syntipukki-elokuvassa hän hoiti sekä naamioinnin että elokuvan monet sivuroolit myymälävarkaana, humalaisena, miehenä uimarannalla, teatterissa ja konttorissa sekä työnhakijana. Työpaineita, esiintymisjännitystä ja riittämättömyyden tunnetta näyttelijänä Leo Jokela lääkitsi alkoholilla. Lähimpien kollegoiden mukaan hän käytännössä ajoi itsensä loppuun. Työnsä näyttelijä hoiti aina tunnollisesti ja tukevassa humalassa häntä ei nähty. ”Hän tiesi olevansa sairas, mutta kielsi ehdottomasti kertomasta sitä kenellekään”, kertoo kollega Ismo Kallio. Vuosien runsas alkoholinkäyttö aiheutti maksakirroosin, johon Leo Jokela kuoli vain 48-vuotiaana.

Käytti vapaat hetkensä kutomiseen

Leo Jokela: Vaatimaton sivuosien sankari -kirjan tekijä, Asko Alanen, on elokuva- ja musiikkikirjoittaja. Kerrontaa syventävät Leo Jokelan lapsien haastattelut ja kollegoiden muistelmat. Elämäkerran kirjoittajan mukaan ”Leo Jokela ei ole unohdettu tähti”, sillä niin paljon muistoja löytyi sydämellisestä ja pysyvästi mieleen jääneiden elokuvien ja teatterien luonnenäyttelijästä. Tähteydestä Leo Jokela ei piitannut, vaan suhtautui työhönsä kuin kuka tahansa duunari.

Vapaa-ajallaan Jokela harrasti kutomista. Hän käytti vapaat hetkensä neulomalla sukkia, tumppuja, villapaitoja. ”Kutoo sukkaa – keittää spagettia – pelaa pingistä – maskeeraa ja näyttelee” oli Leo Jokelan kotoisan studioelämän järjestys.

Asko Alanen, Leo Jokela: Vaatimaton sivuosien sankari. Paasilinna 2016. 240 s.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi