Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Lintujen siivellä luontoon

Lintujen siivellä luontoon

Lintuharrastus on siitä mukava laji, että sen perässä ei tarvitse kauas lähteä. Jokaisen omasta pihapiiristä löytyy varmasti nähtävää ja opittavaa. Toisaalta, jos on halua oppia yhä enemmän, ei edes Suomen linnut kovin helposti lopu, kun niitä lähtee opettelemaan.

Terhi Koivumäki, kehittämispäällikkö, Neuvokas perhe
Julkaistu 12.2.2018
Päivitetty 9.5.2019
Sinitiainen. Kuva: Heikki Koivumäki

Jos olet innokas aloittamaan lintuharrastusta, tässä muutama idea, miten voisit lähteä liikkeelle.

1. Oman pihapiirin linnut. Pidä kirjaa mitä lintuja näet oman kotisi ikkunoista. Kuinka monet linnut näet päivittäin, mitkä ovat vain satunnaisia vierailijoita? Koska saat kodin ikkunasta tunnistettua 10 tai jopa 20 erilaista lintua?

2. Oman lähialueen linnut. Valitse lähialueeltasi sinulle tuttu kävelylenkki, jonka pyrit tekemään kerran viikossa ja kirjaamaan linnut joita lenkin aikana näet tai kuulet. Vaihteleeko lajit viikoittain, miten sää vaikuttaa lintujen esiintymiseen?

3. Keskity kuuntelemaan. Etsi itsellesi mukava paikka piha-alueeltasi ja keskity kuuntelemaan, mitä kaikkia lintujen ääniä erotat 15 minuutin aikana. Miten taitosi kehittyy lintujen äänien tunnistamisessa, kun säännöllisesti keskityt ääniä kuuntelemaan.

4. Kilpailu käyntiin. Jos olet yhtään kilpailuhenkinen, ehdota ystävälle lintukisaa. Valitsette ajankohdan, jolloin kilpailu käydään ja kumpi havaitsee useamman linnun sillä ajalla, on voittaja. Entä jos tekisitte lintu-bingon? Etukäteen sovitte, mitkä linnut bingoon valitaan ja kumpi saa ensin suoran täyteen?

5. Retkeile lintujen perässä. Mitä paikkoja lähialueiltasi löytyy, jossa voisit tutustua uusiin lintulajeihin? Entä alueet hieman kauempaa? Kansallispuistot ja metsät ovat loistavia paikkoja nauttia luonnosta ja linnuista.

Varoitus: lintuharrastus on laji, joka vie helposti mennessään. Pian huomaat kaikkialla kiinnittäväsi huomiota lentäviin hahmoihin ja uuden lajin löytyessä, into vain kasvaa.

Mukavia lintuhetkiä kaikille!

Vinkit kokosi Terhi Koivumäki, joka poikansa innon ja harrastuksen kautta on löytänyt itsestään lintuintoilijan ja jopa pienen lintutieteilijän.

Hyviä vinkkejä lintuharrastukseen löydät muun muassa seuraavilta sivuilta:

www.birdlife.fi
www.luontoon.fi/lintujentarkkailu

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi