Hyppää sisältöön
Etusivu / Ruoka & Ravitsemus / Maidosta monenlaisia välipaloja

Maidosta monenlaisia välipaloja

Koska maitotuotteet ovat hyvä D-vitamiinin ja proteiinin lähde, maidosta kannattaa valmistaa erilaisia jogurtteja, rahkoja ja juustoja.

Heli Virtanen
Julkaistu 29.1.2016
Päivitetty 12.9.2018

Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot -kirja sisältää paitsi suuren määrän juusto-, rahka- ja jogurttireseptejä myös tietoa erilaisista maitolaaduista ja maidon käsittelystä. Kuten kirjoittaja itsekin muistuttaa, maitotuotteiden valmistamisessa tarvitaan runsaasti kärsivällisyyttä ja erityisen tarkkaa hygieniaa. Siksi kirja soveltuukin parhaiten henkilöille, joilla on aikaa panostaa ruuanlaittoon.

Reseptien rasva- ja suolapitoisuuksissa on vaihtelua, joten sydänterveydestään huolehtivan kannattaa valita vähärasvaisempia ja -suolaisempia reseptejä – etenkin, jos jogurttia tai viiliä haluaa valmistaa päivittäiseen käyttöön. Monissa resepteissä raaka-aineina tarvittavien maidon, jogurtin tai piimän rasvapitoisuutta ei ole valmiiksi määritetty, joten ruuanlaittaja voi itse vaikuttaa lopputuloksen rasvan määrään valitsemalla vähärasvaisemman raaka-aineen.

Useissa resepteissä on käytetty raakamaitoa. Kirjoittaja mainitsee kirjan alussa, että raakamaito voi olla vaaraksi erityisesti raskaana oleville, pikkulapsille ja niille, joilla on heikentynyt vastustuskyky. Myös vanhukset olisi syytä lisätä tähän ryhmään. Riskiryhmiä kehotetaan välttämään raakamaitoa tai käyttämään sitä kuumennettuna. Lukija jää kuitenkin kaipaamaan tarkempaa ohjetta raakamaidon kuumennukseen. Lisäksi ohje raakamaidon kuumennuksesta voi jäädä huomaamatta, mikäli koko kirjaa ei lue kannesta kanteen, vaan selailee pelkästään reseptejä, joiden kohdalla kuumennusohjetta ei ole toistettu. Turvallisinta ja yksinkertaista olisi aina valita maitotuotteiden valmistukseen valmiiksi pastöroitua maitoa, jolloin ruokamyrkytyksen riski on selvästi pienempi.

Kirjan vahvuuksia ovat kuvalliset, yksityiskotaiset ohjeet juuston valmistusvaiheista sekä vinkit siitä, mikä on kenties mennyt vikaan, jos juuston tai rahkan valmistus ei onnistu. Vaikka maitotuotteet ovat kiistatta esimerkiksi hyviä kalsiumin, D-vitamiinin ja korkealaatuisen proteiinin lähteitä, kirjassa annetaan paikoitellen ymmärtää, että maitotuotteilla olisi jopa lääkkeellisiä vaikutuksia. Näille väitteille ei kuitenkaan ole annettu minkäänlaista lähdeviitteittä, joten niiden todenperäisyyteen on syytä suhtautua hyvin kriittisesti.

Cosima Bellersen Quirini, Kotitekoiset jogurtit, rahkat ja juustot. Minerva, 2015.

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi