Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Liikuntavinkit / Metrolla lähiluontoa ihastelemaan

Metrolla lähiluontoa ihastelemaan

Luonto on paras lääke, Elli Keisteri-Sipilä vakuuttaa. Lähiluonnossa hän viihtyy ja lapset tykkäävät, kun retkieväät löytyvät repusta.

Tiina Eloranta
Julkaistu 2.8.2018
Päivitetty 27.3.2019
Elli Keisteri-Sipilä ihastelee merta Herttoniemen kallioilla. Kuva: Tiina Eloranta

– Katso nyt, eihän tänne kestänyt kuin muutama minuutti, Elli Keisteri-Sipilä huikkaa. Totta tosiaan. Herttoniemen metroaseman hälinä unohtuu hetkessä, vaikka matkaa kertyy vain 400 metriä. Kun kalliolta katsoo alas, näkyy Saunalahden pohjukka. Kaislikkoalueet kehystävät rantaa ja joutsenperhe lipuu pitkin kaislikon laitaa. Männynneulaset pistelevät varpaita.

Samaan paikkaan Elli matkusti kesällä 2015 tapaamaan tuttuaan. Matka metrolla Herttoniemeen sujui joutuisasti, joten hän oli vähän etuajassa. Hän käveli sovittuun paikkaan. Kalliot ja edessä siintävä meri häkellyttivät Espoon Kauklahdessa asuvan. Elli jäi pohtimaan, miten näin lähellä metroasemaa voi löytää uutta nähtävää. Ajatus siitä, miten metrolla voi matkustaa lähiluontoon, heräsi jo silloin.

Jo lapsena opittua

Elli tottui luontoon ja retkeilyyn jo lapsena. – Olen vaeltanut repussa ja rinkassa, Elli kiittelee vanhempiaan. – Luonto tuli läheiseksi jo äidinmaidossa.

Partioon Elli meni 7-vuotiaana ja taitoja ehti kertyä lähes seitsemäntoista vuoden ajan. Opiskelujen alettua partio jäi, mutta lasten myötä luonto löytyi taas.

– Lähiluonnossa voin hyvin ja lapset tykkäävät. Siellä motoriikka kehittyy.

Elli tekee retkiä lähiluontoon 6-, 9- ja 10-vuotiaiden tyttöjen ja miehensä kanssa. Hän retkeilee myös yksin.

– Juoksen ja pyöräilen, tanssin tai hiljennyn, ihan päivän fiiliksen mukaan. Luonto on minulle liikunta- ja rauhoittumispaikka, luonnon ja hyvinvoinnin puolestapuhujaksi itseään kutsuva Elli kertoo.

Mitään lempipaikkaa Ellille ei ole syntynyt, koska hänen mukaansa jokaisessa paikassa on jotain kivaa. Metrolinjan varrella erityisesti Uutela ja Kallahti Itä-Helsingissä kiinnostavat, koska alueet tarjoavat luontopolkuja ja siellä riittää tutkittavaa koko perheelle.

Lähiluonnon ihmeet ihastuttavat

Ellin mieleenpainuvimmat luontokokemukset liittyvät eläimiin. Lasten kanssa hän ihmettee vaikkapa hiiriä ja hyönteisiä. Joskus ihmettelyn kohteena voi olla ”limasieni”.
– Silloin kotoa lähtiessä ollut paha mieli unohtuu.

Myös mökillä riittää ihmeteltävää, kun pikkulintu teki pesän mökkisaunan kukkapurkkiin. – Ensin ilmestyi munat, sitten rääpäleet. Olemme saunan ikkunasta vakoilleet, kun linnut ruokkivat poikasiaan.

Luonto tarjoaa yllätyksiä. – Lähdettiin miehen kanssa syrjäiselle lammelle metsästämään verikuuta ja törmättiin hirveen, Elli kertoo nauraen.

Myös se ihastuttaa, että kantarelleja tulee vuodesta toiseen samaan paikaan.
– Löydettiin jo ensimmäiset kuivahtaneet kantarellit. Heti oli kantarellirisoton paikka.

Elli myöntää, että joskus lapsia on haastava saada mukaan retkelle, koska kaverit ja kännykät kiinnostavat.

– Auttaa, kun suunnitellaan retki ennakkoon. Lapset tietävät, mitä on tulossa. Myös se, että mennään yhdessä, innostaa. On myös huomioitava, että retki ei saa olla liian rankka. Se on yksi syy, miksi menemme lähiluontoon.

Eväät kuuluvat retkeilyyn.
– Otamme retkikeittimen mukaan ja tehdään risottoa tai makaronia. Luksusta on, jos löydetään sienet metsästä. Myös smoothiet, rusinat ja voileivät sopivat retkievääksi.

Elli kertoo, että lapset etsivät omat eväspaikat, kun eväiden aika koittaa. – Luonnossa ei haittaa, vaikka tulee murusia.

Joskus pelko voi jarruttaa luontoon lähtöä.

– Ei tarvitse osata mitään erityistaitoja lähteäkseen luontoon. Tukevat kengät, ladattu kännykkä ja ensiapuvälineet riittävät, Elli vakuuttaa.

Metrolla metsään

Kun Elli huomasi, miten kätevästi metrolla pääsee lähiluontoon, ajatus Metrolla metsään -retkioppaasta heräsi. Hän kokosi tietoa metroasemien lähellä sijaitsevista retkikohteista tuttaviltaan ja kävi kohteissa perheensä ja kuvaajien kanssa. Metroasemia on 25, joten retkikohteita riitti. Lisäksi Elli keräsi tietoa tulevista Finnoon, Kaitaan, Soukan, Espoonlahden ja Kivenlahden metroasemien lähiluontokohteista.

Elli Keisteri-Sipilä

Metro on nopea ja edullinen väline matkustaa lähiluontoon, Elli Keisteri-Sipilä iloitsee.

– Haluan tavoittaa ihmisiä, jotka empivät luontoon lähtöä. Heitä, jotka haluavat pistäytyä leveillä poluilla ja vaikka kahvilassa.

Elli muistuttaakin, että esimerkiksi Lammassaareen pääsee esteettömästi leveitä pitkospuita pitkin.

Kun kirjaa selaa, voi vain ihastella, miten lähellä luonto on. Siitä viitteitä antavat Miikka Nevalaisen ja Hanna Nikulan ottamat kuvat, jotka kuvittavat kirjaa ja näyttävät kunkin kohteen parhaat puolet.

Heinäkuun helle houkuttelee muitakin Herttoniemen kallioille. Pariskunta levittelee vilttejään. Kallion sopukasta on löytynyt jollekulle lukunurkkaus. Sorsaperhe piirtää vahaa meren pintaan, joutsenperhe on lipunut kauemmas. Vaikka merituuli hellii ja mänty tuo varjoa, on aika puistella havunneulaset vaatteista.

Elli Keisteri-Sipilä: Metrolla metsään. Metsäkustannus 2018

Lue myös Eväillä puhtia ulkoiluun

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi