Hyppää sisältöön
Etusivu / Terveys & Hyvinvointi / Mielen hyvinvointi / Ulkona nukkumisen taito

Ulkona nukkumisen taito

Sata yötä ulkona on matka, joka tapahtuu luonnossa ja luonnon ehdoilla, mutta johtaa syvälle omaan itseen.

Marja Kytömäki
Julkaistu 2.8.2018
Päivitetty 22.1.2020
Louhela: Sata yötä ulkona

Valokuvaajan, kirjoittamisen ammattilaisen ja luontoharrastajan teosta voi luonnehtia myös mindfulness-harjoituksen kuvaukseksi. Tästä huolimatta Liisa Louhela on onnistunut tekemään samalla käytännöllisen oppaan luonnossa liikkujalle ja ulkona nukkujalle, ja jopa pienen lapsen kanssa retkeileville. Vinkkilistojakin kirjaan on koottu välineistä ja vaatetuksesta eettisiin valintoihin. Ulkona nukkuminen onnistuu näillä vinkeillä.

Kuluneena kesänä moni onkin kokeillut ulkona nukkumista, helteen houkuttelemana tai pakottamana teltta on pystytetty pihalle tai parvekkeelle. Mutta sata yötä vaatii jo pärjäämistä syksyn sateissa ja talven pakkasissakin. Suomen Ladun Nuku yö ulkona -tapahtuman aikana 8. syyskuuta yötkin ovat jo vilakoita ja syksyllähän voi vaikka sataa!

Louhela aloitti retkensä toukokuussa 2016 ja yöpyi viimeisen kerran tätä projektiaan varten ulkona toukokuussa 2017. Hän piti kokemuksestaan blogia ja myös moni blogin seuraaja innostui sadan yön haasteesta. Ulkona nukkuminen alkoi olla tuttua.

Etukäteen Louhela kuvitteli, että luontokokemuksen ja kuvaamisen voisi yhdistää mutkattomasti, mutta käytäntö osoitti muuta. ”Parhaiten jäivät mieleen ne kuvat, joita en ottanut”, hän toteaa jälkeenpäin. Luonto opetti elämään tässä ja nyt – ja nauttimaan hetkessä elämisestä. Silti mukaankin otettavaksi näppärän pieni kirja on myös mitä upein kuvakirja, joka välittää kuvakulmia ja tunnelmia monella tasolla.

Eräänlaisena kirjan mottona voi pitää kuvaa liikennemerkistä sumuisen peltomaiseman edustalla. Nopeusrajoitusmerkin alapuolella on tekstikilpi, jossa lukee: Vältä samoissa urissa ajamista.

Liisa Louhela: Sata yötä ulkona. Opas ulkona yöpyjälle. Maahenki, 2018. 

Liisa Louhelan blogi 100yota.com

Lue myös Nuku yö ulkona

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi